Energo-Pro беше един от кандидатите за бизнеса на друга чешка

...
Energo-Pro беше един от кандидатите за бизнеса на друга чешка
Коментари Харесай

Energo pro пласира облигации за 370 млн. евро при висок интерес

Energo-Pro беше един от претендентите за бизнеса на друга чешка компания в България - CEZ.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Българско-индийски консорциум е определен за покупател на бизнеса на CEZ

Цената на договорката за най-големия частен енергиен бизнес в страната е над 310 млн. евро
7 ное 2017
" Енерго-про " ще подсигурява 350 млн. евро заем на чешкия си притежател

Предложението следва да се гласоподава от облигационерите на сдружението и може да има връзка с кандидатстването за бизнеса на CEZ в България
2 окт 2017
Пазарът на ток не чака Комисия за защита на конкуренцията

В търговията с електрическа енергия към този момент работят нови правила
14 юли 2017 При висок инвеститорски интерес чешката компания Energo Pro a.s., която е притежател на едноименното електроразпределително сдружение в България, пласира сполучливо дебютната си емисия от обезпечени необезпечени облигации на стойност 370 млн. евро. Емисията е продадена измежду необятен кръг от институционални вложители в цяла Европа, като офертите са надвишили 800 млн. евро, се показва в известие на компанията.

Облигациите ще се търгуват на Ирландската фондова борса и получиха рейтинг надлежно BB- и BB от организациите S&P и Fitch. През октомври облигационерите на " Енерго-Про Варна " ЕАД утвърдиха предлагането сдружението да подсигурява отговорности на компанията-майка - Energo-Pro a.s. в размер до 350 млн. евро, дружно с всички дължими върху тази сума лихви, такси, неустойки или други заплащания.

Успешното привършване на интервенцията може да се одобри и като сигнал за доверието в частния енергиен бранш в България. На него следва да се подписа и една от най-големите покупко-продажби - продажбата на активите на ЧЕЗ, за което към този момент има определен българо-индийски консорциум, само че дали ще е той дефинитивно, ще стане ясно след три месеца. Energo pro също беше претендент за компанията с оферта за над 300 млн. евро.

Какви са параметрите

Емисията обезпечени необезпечени еврооблигации е с падеж 7 декември 2022 година, 4% закрепен ваучър и емисионна рентабилност от 4%, което значи, че са записани по номинал. Облигациите са платими през декември 2020 година и на всяка дата на заплащане на ваучър по-късно.

Официално се оповестява, че чистите приходи от тях ще бъдат употребявани за погасяване на настояща кредитна задлъжнялост на групата и за общи корпоративни цели. На 30 ноември в уеб страницата на Българската фондова борса беше оповестено и известие от " Енерго-Про Варна ", че ще упражни спомагателната прът алтернатива по емисията й облигации, които бяха пуснати преди година.

Тя беше за 130 млн. евро при годишен лихвен % от 3.5% и дата на падеж ноември 2023 година. По размер тя бе най-голямата за България и измежду най-големите даже за Централна и Източна Европа за предходната година. Приходите от заема бяха планувани за замяна и развиване на електроразпределителната мрежа в Североизточна България, както и за усъвършенстване на финансовите потоци и разноски.

Обратно изкупуване

От " Енерго-Про Варна " показват, че ще предплатят на облигационерите по тази емисия всички дължими суми, в това число главница и лихви. Датата на заплащането ще бъде 14 декември 2017 година като цената на една облигация в противоположното изкупуване е 101 845.21 евро,. " Със заплащането на посочената нагоре цена на практикуване по сметка на " Централен депозитар ", емитентът ще извърши напълно своите отговорности за възнаграждение на главницата и дължимите лихви по всяка облигация от емисия ISIN код BG2100018162 ", написа в известието на компанията до БФБ.

" Енерго-Про Варна " е мажоритарен притежател на сдруженията " Енерго-Про Мрежи ", " Енерго-Про Продажби " и е едноличен притежател на " Енерго-Про Енергийни услуги ". Оперативно компанията се управлява от Управителен съвет в състав Момчил Андреев, Стефан Абаджиев и Георги Коршия.
" Еврохолд България " пласира 70 млн. евро в Ирландия

" Еврохолд България " също е пласирала сполучливо облигации за 70 млн. евро на Ирландската фондова борса. Емисията е в границите на програмата за необезпечени средносрочни еврооблигации (EMTN Programme) на стойност 200 млн. евро, търгувана на Ирландската фондова борса. Това е втори транш за компанията по тази програмата, оповестиха от холдинга. Книжата са със срочност 5 години и годишен лихвен ваучър от 6.5%. Записани са от над 20 институционални вложителя от Англия, Швейцария, Русия, Германия и България. Набраните средства ще бъдат употребявани за погасяване на миналата емисия, която беше за 47 млн. евро с лиха 8%, както и за развиване на дейността
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР