Енергийното сътрудничество и подобряването на инфраструктурните връзки, евроинтеграцията на Белград

...
Енергийното сътрудничество и подобряването на инфраструктурните връзки, евроинтеграцията на Белград
Коментари Харесай

Кирил Петков и Ана Бърнабич се обявиха за общ газов пазар в региона

Енергийното съдействие и подобряването на инфраструктурните връзки, евроинтеграцията на Белград бяха главен акцент в взаимните изказвания на българския и сръбския министър председател Кирил Петков и Ана Бърнабич по време на визитата на българската делегация в Белград.

Двамата застанаха зад визията за общ енергиен пазар и по-специално - за газов подобен.

" Съвместен енергиен пазар, в случай че бихме имали в тази част на Европа, би донесло по-висока конкуретнстпособност на нашите стопански системи ", сподели Бърнабич и прояви интерес към възможни нови нуклеарни мощности, които България ще построява.

" Има огромен капацитет да създадем обединен пазар за търговия на газ. Ние бихме се радвали да успеем да го организираме в къс период ", съобщи Петков, като акцентира на бързото създаване на връзката ни с Гърция. Ще се работи предпочитано по ускоряването на построяването на влаковата линия Ниш-Димитровград, както и пътят Видин-Зайчар.

По думите на българския министър председател по този начин ще желаеме доста по-голям размер газ, което да се търгува на общ пазар, и " това ще ни даде по-голяма диверсификация и самостоятелност ". За задачата ще се форсира построяването на инфраструктурните връзки и интерконектора с Гърция.

Петков удостовери за проявения интерес от страна на Сърбия за коинвестиция в нови реактори на АЕЦ " Козлодуй ".

" Говорейки за опция за евентуални коинвестиции в нуклеарната сфера, това значи да разделим риска от един подобен един план ", добави той. " Реално, с цел да имаме непоклатимост в енергийната сфера, би трябвало да обединим размерите на ползване на газ от целия район, с цел да можем дружно да преговаряме за цени за полутечен газ ", съобщи българският министър председател. " Едновременно с това обсъдихме и опцията да съберем мозъците на двете страни в стартъпи в ай ти бранша - да могат да работят дружно ", добави Петков.

Петков увери сръбския министър председател, че България стои зад сръбското еврочленство.

" Европейската интеграция на Сърбия е от голям приоритет за нас, в наше лице имате подкрепящ сътрудник в отварянето на идващите глави, ще бъдем доста градивни и помагащи в тази роля, тъй че да забележим по-бързо нашата добра съседка и стратегически сътрудник по пътя на европейската интегация ", подсигурява Кирил Петков.

Двамата министър председатели са разискали и концепцията за общи туристически пакети и за евентуални връзки сред Белград и Бургас, и Белград и Варна, разкри българският министър-председател.

" Като цяло съм доста удовлетворен от нашите диалози, започваме едно стратегическо партньорство, уповавам се скоро да имаме действителни резултати и нашите министри да работят ръка за ръка ", сподели Петков. Предстои двустранен бизнес конгрес, евентуално през есента, а преди този момент ще се проведат и двустранни срещи сред транспортните министри на двете страни, както и сред министъра на нововъведенията Даниел Лорер и сътрудника му стопански министър.

Петков и Бърнабич са разискали и въпроса с българското малцинство в Сърбия. Българският министър председател си разменил телефона и със сръбския си сътрудник, както със северномакедонския.

" Тя /б.р. - Бърнабич/ сподели, в случай че има някакви проблеми с българското малцинство, апелирам те, непосредствено ми се обади. Това ще бъде тъкмо методът ", разкри Кирил Петков. " Аз ще се срещна с българите в Сърбия да обсъдим. Много благодаря, с цел да сме сигурни, че най-малкият проблем ще бъде изчистен ", обърна се той към Ана Бърнабич.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР