Енергийният системен оператор (ЕСО) ще внесе в Комисията за енергийно

...
Енергийният системен оператор (ЕСО) ще внесе в Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Системният оператор предлага как да свали малко цената на тока за бизнеса

Енергийният систематичен оператор (ЕСО) ще внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране предложенията си за понижаване цената на тока на свободния енергиен пазар. Очаква се това да намали с над 30% цената на дефицит на балансиращия пазар, заяви Българска национална телевизия.

Разходите за ток на бизнеса се образуват освен с електричеството, което промишлеността купува от свободния пазар, само че и с разноските, които вършат за балансиране на електроенергийната система.

Именно в тази посока е концепцията за смяна на разпоредбите за търговия с електричество, които се поддържат от Енергийния систематичен оператор. Те плануват вместо постоянно да се вършат балансиращи групи с координатори, в които да вземат участие производителите на ток и консуматорите, това да става с директни контракти към ЕСО. Направени са съответните калкулации и симулации.

" Ние извършихме няколко симулации за предишни месеци, за месеците август и септември, и при отпадане на обединяванията сред координаторите на балансиращите групи това ще повлияе позитивно на цената за дефицит на електрическата сила, като пределната цена през месец август е била 318 лева, в случай че бяха отпаднали тогава обединяванията, цената за дефицит щеше да е 228 лева За септември пределната цена е 344 лева, ако бяха отпаднали тогава обединяванията, цената щеше да бъде 231 лева към всички крайни консуматори ", сподели изпълнителният шеф на Енергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

В идващите дни ЕСО ще внесе своето мнение в Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР