Енергийният регулатор утвърди в петък новата цена на природния газ,

...
Енергийният регулатор утвърди в петък новата цена на природния газ,
Коментари Харесай

Поевтиняването на газа през юни е с идея по-малко от планираното

Енергийният регулатор утвърди в петък новата цена на природния газ, която ще е в действие от 1 юни 2022 година Тя ще е 141.36 лева./MВтч без налози и такси, което е поевтиняване с 13 на 100, само че е малко по-ниско от декларираното от държавния газов снабдител " Булгаргаз " на 31 май.

Преди ден ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров, при откритото съвещание за заявката на " Булгаргаз ", изясни, че забавеното одобряване на цената е поради до до последно финализирани контракти за различните доставки след прекъсването на съветския газ в края на парил. Със същия мотив се забави цената и за май.

На 31 май " Булгаргаз " предложи цената на газа за юни да е 141.28 лева./MВтч, което означаваше поевтиняване по отношение на цената през май, която бе 162.17 лева./МВтч без Данък добавена стойност и преносни такси.

Одобрената стойност от 141,36 лева./MВтч е под цената на газа освен за май, само че и за април, показват от регулатора.

" Това потвърждава, че обезпечените доставки на полутечен газ са действителна опция на едностранно прекратения от " Газпром " контракт. За българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са обезпечени всички нужни количества природен газ. Те получават оптимално положителни цени, без значение от международната енергийна рецесия с рисково високи цени ", обявиха от КЕВР.

Цената е образувана напълно по контракта за доставката на азерски газ и по съглашение за доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати, за които преди дни вицепремиерът Асен Василев сподели, че първият танкер е пристигнал.

През идващите месеци главното предизвикателство е да бъдат обезпечени дълготрайни контракти за различни доставки. За реализиране на сигурност на доставките и непоклатимост на цените, КЕВР предлага да се сключат контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цената.

" С постигнатата цена за юни " Булгаргаз " потвърждава, че с привличане на нови снабдители България може да реализира по-ниски цени от тези на " Газпром ", което е добре, както за битовите консуматори, по този начин и за конкурентоспособността на българска стопанска система. Общият ни блян е това да бъде посоката през идващите месеци и години и по този метод страната ни да преодолее историческата си енергийна взаимозависимост от един снабдител – Русия ", разяснява преди ден Тодоров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР