Енергийният регулатор ще обсъди искането на две компании да получат

...
Енергийният регулатор ще обсъди искането на две компании да получат
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда лицензи за борсова търговия с газ за две компании

Енергийният регулатор ще разиска настояването на две компании да получат 35-годишни лицензи за борсова търговия с природен газ. Това са държавната „ Газов Хъб Балкан “ и частната „ Българска енергийна комерсиална платформа “.

От заявката на „ Газов Хъб Балкан “, който е под шапката на „ Булгартрансгаз “, излиза наяве, че от началото на предходната година на борсовия пазар като участници са регистрирани 39 консуматори, а прогнозите са всяка последваща година те да нарастват с 10. Дружеството чака другите такси, които ще заплащат потребителите, да носят огромна част от приходите, и предвижда, че 67 % от потреблението на природния газ в България ще се търгува през борсовия пазар на синьо гориво.

Искането си за приемане на лиценз за борсова търговия „ Газовият Хъб Балкан “ аргументира с това, че би трябвало да обезпечи работата на оператора на газопреносната мрежа „ Булгартрансгаз “, който има публикуван лиценз за 35 години.

Целта на борсовата търговия е реализиране на пазарна цена, която да се основа на търсенето и предлагането.

От „ Хъб Балкан “ показват още, че в страната се чака да бъдат издадени лицензи за транспорт на природен газ и на други оператори на газопреносни мрежи.

На настрана съвещание ще бъде прегледано и настояването на частната компания „ Българска енергийна комерсиална платформа ”. Тя също е поискала 35-годишен период на лиценза си. Дружеството планува за това време да приспособява своя бизнес съгласно потребностите на потребителите и динамичността на пазара и последователно да уголемява типа на предлаганите артикули и подпомагането на търговията с природен газ в страната.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР