Енергийният регулатор решава на закрито заседание каква окончателно ще бъде

...
Енергийният регулатор решава на закрито заседание каква окончателно ще бъде
Коментари Харесай

КЕВР решава на закрито заседание за цената на газа за септември

Енергийният регулатор взема решение на закрито съвещание каква дефинитивно ще бъде цената на газа за септември. " Булгаргаз " изиска 17% нарастване на синьото гориво, което би вдигнало цената до 350 лв. на мегават час.

Дотогава от държавната компания Булгаргаз имат период да внесат своето дефинитивно предложение за нова цена на природния газ от през днешния ден. Първоначално от компанията желаеха синьото гориво да нарастне с 6%. Преди дни обаче навън съвещание в КЕВР прогнозата се усили до растеж от 17 на 100 или 350 лв. за мегавтачас.

Само за последната година цената на природния газ се е нараснала с над пет пъти, а от началото на 2021 растежът над 1000%. Очаква се тази наклонност да продължи с наближаването на зимния сезон.

Основна причина за желаното ново повишаване е цената на природния газ, по който сдружението е купило синьо гориво. Изпълнителният шеф на компанията Деница Златева изясни, че сега цената на танкерите полутечен природен газ е към 400 лв. за мегаватчас. Дружеството е съумяло да закупи обаче единствено частични количества оттова. Основно към 50% от синьото гориво идват от Азербайджан само че на по-висока от контрактуваната цена. Причината е, че не е приключена новата българо-гръцка газова връзка и горивото минава по изключение през остарялата от Кулата до Сидерокастро.

Природният газ е съществена суровина за топлофикациите. Досега от сдруженията са пресметнали, че в случай че продължи нарастването на цените, парното и топлата вода би трябвало да нарастнат с до 60%. От комисията за енергийно и водно контролиране оповестиха, че няма да усилват отоплението най-малко до януари, само че за по-късно няма гаранция. Това е към този момент сътрудници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР