Енергийният предприемач Христо Ковачки бе сред участници в първия ден

...
Енергийният предприемач Христо Ковачки бе сред участници в първия ден
Коментари Харесай

Ковачки на Форума „Зелена Седмица 2023“: България се нуждае от национална енергийна стратегия

Енергийният бизнесмен Христо Ковачки бе измежду участници в първия ден на огромния интернационалния конгрес „ Зелена седмица 2023 “ отдаден  на зеления преход в страните от страните от Централна и Източна Европа, проведен от медиите Дир.бг и 3e-news.

 

Темата на кръглата маса, в която Христо Ковачки,  участва като водещ специалист по устойчива промяна, беше  „ Новата енергийна тактика на България “. В полемиката своите визии споделиха редица представители на държавния и частния енергиен бранш, академичната просвета и неправителствения бранш.

 

В своите изявления Христо Ковачки и ръководителят на „ Булгартрансгаз “ Никола Делев бяха единомислещи, че упоритостта на Европейския съюз за зелен преход е извънредно висока летва и заложените промени би трябвало да намерят допустимо най-скоро действително изражение в българската енергетика. Христо Ковачки посочи, че до 2030 година би трябвало да се положат съществени старания и да се осъществят вложения за понижаване на нездравословните излъчвания от производството на сила.

 

„ Това обаче не значи да се затворят въглищните централи, тъй като има няколко типа горива, с които могат да бъдат сменени въглищата “ уточни Христо Ковачки и означи, че по публични данни България разполага с 10 милиона тона биотпадъци годишно. По думите му те са едно от подобаващите горива, с което да бъдат сменени въглищата в централите, произвеждащи сила.

 

„ Природният газ безспорно е горивото на енергийния преход и ние би трябвало да използваме това гориво оптимално дейно. “, заключи Христо Ковачки.

 

Той акцентира също, че България досега не е създала и одобрила национална енергийна тактика и уточни, че това е основна стъпка за реализацията на енергийния преход по най-хубавия метод.

 

„ Факторът „ време “ е извънредно значим и изработването на енергийна тактика не би трябвало да се отсрочва, само че би трябвало да я изготвим умно и без да затваряме към този момент съществуващи централи. Унизително е, страната да не прави никакви стъпки частни енергийни компании да се развиват в вярната посока. “, сподели Ковачки.

 

Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ Подкрепа пък съобщи по време на полемиката, че гневните офанзиви върху въгледобива пречат на синдикатите да се разпрострат в тази тактика. По думите му една тактика ще реши тези проблеми и ще има съгласие сред бизнеса и синдикатите.

 

„ Всички Вие в тази зала сте експерти, само че облечени в тежките брони на бизнеса и не сте повратливи, само че в случай че свалите саката си на предприемачи, до среднощ можете да произведете стойностна енергийна тактика! “ обърна се Александър Загоров към всички присъстващи на кръглата маса.

 

В умозаключение професорът енергетик Христо Василев заключи: „ Можещите хора от разнообразни браншове би трябвало да се обединят и да доведат българската енергетика до декарбонизация с минимални обществени последствия за обществото! “

 

Във кръглата маса „ Новата енергийна тактика на България “ се включиха и ръководители на Електроенергиен систематичен оператор, Българска федерация на индустриалните и енергийни потребители, Българска петролна и газова асоциация, Соларна академия България,редица енергийни специалисти и други представители на бизнеса и неправителствения бранш.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР