Енергийният министър: Страната ни постига пълна диверсификация. Изпълнителният директор на

...
Енергийният министър: Страната ни постига пълна диверсификация. Изпълнителният директор на
Коментари Харесай

Енергийният министър: Страната ни постига пълна диверсификация

Енергийният министър: Страната ни реализира цялостна диверсификация. Изпълнителният шеф на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД Георги Кирков и старши вицепрезидентът по
горивото на „ Фраматом GmbH “
Лионел Геф подписаха съглашение за свежо нуклеарно гориво за 6 блок на атомната централа, съобщи.

Георги Кирков съобщи, че методът при подписването на
съглашението е чисто прагматичен.
„ Оттук нататък с сътрудниците от „ Фраматом GmbH “ ще поставим оптимални старания, след което съм уверен, че двата блока на „ АЕЦ Козлодуй “ ще работят 10, а може би и повече години “, сподели той.
Лионел Геф от своя страна съобщи,
че като показал на „ Фраматом GmbH “, може да каже, че от компанията са извънредно щастливи, че ще доставят свежо нуклеарно гориво на „ АЕЦ Козлодуй “ и акцентира, че то към този момент е лицензирано.
„ Нашите екипи работят на територията на Европа
и са извънредно щастливи, че могат да спомагат, изключително за „ АЕЦ Козлодуй “ сме извънредно горди да участваме в този план “, добави Геф.
След подписания с „ Уестингхаус Електрик Швеция АВ “
контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок, с новия документ се прави идната практическа стъпка за обезпечаване на
диверсифицирано портфолио
на доставките на гориво за нуклеарните енергоблокове на централата.
Служебният министър на енергетиката
Росен Христов също участва на сключването на договорката. „ Днес е значим ден в историята на „ АЕЦ Козлодуй “, уточни той и разгласи, че де факто страната ни реализира цялостна диверсификация.
Диверсификация не значи подмяна
на един-единствен снабдител с различен единствен снабдител. Диверсификация значи подмяна на един с доста други снабдители, безапелационен е енергийният министър.
„ Направихме всичко допустимо в последните
няколко месеца, с цел да успеем да доведем до край договарянията с двете най-големи интернационалните компании в областта на свежо нуклеарно гориво “, сподели още той.

Христов уточни, че атомната централа е перлата в нашата енергийна система и
непрекъснатата употреба в оптимален потенциал
е доста значима за енергийната и националната сигурност на страната. С подписаните
покупко-продажби с двете компании
по думите на енергийния министър се подсигуряват 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, като с това се обезпечават и най-модерните технологии
„ Вярвам, че това съдействие ще прерасне
в доста по-голямо партньорство, в това число и в по-нататъшно развиване на нашата нуклеарна енергетика и строителство на нови нуклеарни мощности “, означи той и добави, че срокът на контракта, както този с „ Уестингхаус “, е 10-годишен и ценовите параметри са извънредно конкурентни, а първата доставка на свежо нуклеарно гориво за 6 блок се чака при започване на 2025 година
Христов посочи, че „ Фраматом “ не се занимават
с транспортиране на отработено нуклеарно гориво, с това се занимават профилирани компания, като има такава във Франция, която може да го направи, т.е. методът е същият както с съветската компания „ Маяк “, която сега няма лиценз.
„ В момента вършим изследвания и търсим решение.
Не е предпочитано, защото нашата инфраструктура разрешава предпазване за идващите най-малко 50 години, като сега преговаряме за подготовка и уголемение на хранилищата, тъй че доставката е незабавна, защото следва зареждане с ново гориво “, сподели още той.

Доставката за 5 блок от „ Уестингхаус “ следва да стартира през 2024 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР