Енергийният министър е този, който е натоварен с най-много очаквания.

...
Енергийният министър е този, който е натоварен с най-много очаквания.
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Започнали са преговори на високо ниво с Газпром

" Енергийният министър е този, който е претрупан с най-вече упования. От неговата работа зависят доставките и цените на газа и електрическата енергия както за бизнеса, по този начин и за семействата. Знаете, че още първите дни беше основан спешен щаб, бяха направени първите стъпки за преодоляване на финансовия колапс на " Булгаргаз ", довършването на интерконектора с Гърция, бяха направени и редица срещи с " Лукойл ", с цел да създадем опит да бъдат свалени цените на горивата. високите цени на горивата генерира инфлация ", съобщи пред бТВ служебният министър председател Гълъб Донев.

" Ще опитаме да разсрочим доставките от " Газпром ", тъй че да осъществим контрактуваните количества. На разнообразни равнища е имало диалози за осъществяване на доставките от " Газпром ", заяви той.

По думите му, сега са " почнали договаряния на високо равнище ", само че отхвърли да заяви кой и с кого води диалози.

Премиерът удостовери, че не става дума за нов контракт, а за дотъкмяване на остарелия контракт, който изтича в края на тази година.

" На този стадий не се разисква дали ще има арбитражно дело ", добави той

" В никакъв случай не става дума за геополитически завой на страната ни ", увери той.

Донев съобщи, че имаме газ и за месец октомври.

" Тези прословути седем танкера плават някъде в океана, различен е въпросът къде могат да бъдат разтоварени, регазифицирани и включени в газопреносната система. Това нещо не беше обезпечено. Ние направихме всичко допустимо да осигурим един танкер за октомври, само че това е лимитът и в Гърция, и в Турция. Нямаше по какъв начин да вземем повече от един танкер. Проиграли сме всички благоприятни условия да бъде доставен този газ до България без медиатори, тъй като цената се трансформира фрапантно ", изясни Донев и добави, че слотовете са изтъргувани авансово.

" Мигрантският напън се усилва през последните няколко седмици. Има пробив в системата, това е ясно за всички. Има голям брой въпроси, на които способените органи да дадат отговор ", призна Донев.

" С президента беседваме по разнообразни тематики, само че не и за " Газпром ". Срещата с гръцката страна през днешния ден беше поискана да бъде при президента. Когато тематиките са общи водим разговор ", сподели той.

" Не сме разговаряли по тематиката за президентска или полупрезидентска република. Според мен това е несериозна поръчка хвърлена в публичното пространство ", добави Донев.

" Със сигурност не е имало диалог с Путин. С политическото управление на Турция се водят диалози и за мигрантите, и за енергийните доставки ", съобщи министър председателят.

По думите му, в края на годината бюджетният недостиг ще принуди държавното управление да вземе нов дълг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР