Енергийният гигант BP е изправен пред бунт на акционерите заради

...

Някои от най-големите британски пенсионни фондове предупредиха, че ще се противопоставят на подновяването на мандата на Хелге Лунд на годишното общо събрание в Лондон.

Групата на акционерите-активисти "Follow This", която иска "Големият петрол да стане зелен", също представи резолюция, призоваваща BP да бъде по-амбициозна в целите си за опазване на климата.

През февруари BP обяви, че очаква да увеличи печалбите си до 2030 г., като инвестира повече както във възобновяема енергия, така и във въглеводороди, забавяйки темпото на прехода.

Групата за защита на околната среда "Грийнпийс", която само през миналата година наричаше BP "най-амбициозната" от големите световни компании, разкритикува плановете, обвинявайки ги, че се подчиняват на инвеститорите и правителствата.

Според британските медии пет пенсионни фонда са обявили, че ще гласуват против преизбирането на Лунд.

Сред тях е и Nest, който също подкрепя резолюцията на Follow This.

Коментари Харесай

ВР се изправя пред гневни акци | BGNES

Енергийният колос BP е изправен пред протест на акционерите поради решението си да забави енергийния си преход, а вложителите екоактивисти дават обещание да блокират преизбирането на ръководителя на борда на шефовете, съобщи Агенция Франс Прес.

Някои от най-големите английски пенсионни фондове предизвестиха, че ще се опълчват на подновяването на мандата на Хелге Лунд на годишното общо заседание в Лондон.

Групата на акционерите-активисти " Follow This ", която желае " Големият нефт да стане зелен ", също показа резолюция, призоваваща BP да бъде по-амбициозна в задачите си за запазване на климата.

През февруари BP разгласи, че чака да усили облагите си до 2030 година, като влага повече както във възобновима сила, по този начин и във въглеводороди, забавяйки темпото на прехода.

Групата за отбрана на околната среда " Грийнпийс ", която единствено през предходната година наричаше BP " най-амбициозната " от огромните международни компании, разкритикува проектите, обвинявайки ги, че се подчиняват на вложителите и държавните управления.

Според английските медии пет пенсионни фонда са оповестили, че ще гласоподават срещу преизбирането на Лунд.

Сред тях е и Nest, който също поддържа резолюцията на Follow This.

" Ако Вербовъчна разработка продължи по този път, имаме съществени опасения за постигането на задачата за нулева чиста облага и за дълготрайния триумф на компанията ", се споделя в известието.

" Искаме да ги забележим да влагат повече в нисковъглеродни решения и възобновими енергийни източници, вместо в нови петролни и газови обекти. "

Друг пенсионен фонд - " Брунел ", съобщи, че ще гласоподава срещу преизбирането на Лунд, с цел да подчертае загрижеността си по отношение на " измененията в тактиката " на BP.

Follow This счита, че " задачата за нулево чисто стопляне до 2050 година е незадоволителна без цел, съобразена с Парижката тактика за 2030 година ", като се базира на съглашението от 2016 година за ограничение на световното стопляне до под 2C и по опция до 1,5C над прединдустриалните равнища.

" Признаваме, че някои акционери и други заинтригувани страни може да имат разнообразни гледни точки във връзка с решенията, които вземаме ", съобщи бордът на BP в отговор на резолюцията.

" Вербовъчна разработка към този момент е изложила тактика, както и упоритост и цели за нулево чисто замърсяване, които бордът смята за групово съвместими с задачите от Париж. "

Неправителствената организация " Fossil Free London " даде обещание да прекъсне годишното общо заседание на акционерите в символ на митинг против тактиката за енергиен преход.

Приятели на Земята желаят Вербовъчна разработка и другите енергийни колоси да бъдат обложени с по-високи налози върху непредвидените си облаги от повишението на цените на силата, породено от войната в Украйна, с цел да се понижи повишаването на сметките на семействата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР