Енергийният експерт Васко Начев анализира пазара на горивата у нас

...
Енергийният експерт Васко Начев анализира пазара на горивата у нас
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Няма никаква пазарна логика за поскъпването на бензина у нас

Енергийният специалист Васко Начев проучва пазара на горивата у нас и изрази учудването си от високите цени.

" Няма никаква пазарна логичност за повишаването на бензина у нас. Руският петрол се продава на по-ниски цени през последните седмици, а цените на горивата на бензиноколонките се покачват ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Според Начев виновността за повишаването не е на притежателите на бензиностанциите, а по-нагоре по веригата. Затова той прикани Комисия за защита на конкуренцията да направи инспекция в " Лукойл " и цената, на която рафинерията продава на дистрибуторите на гориво.

" Защо у нас цените на бензина вървят нагоре като няма причина за сходно нещо. Няма никаква пазарна логичност за това. Ситуацията е такава, че не може до безконечност да усилваш цените без това да е действително. " - сподели Начев.

Според него прогнозните цени на газа за юни, са прибързани, тъй като обстановката на пазара е извънредно динамична.

" Волатилността на пазарите е толкоз огромна, че не се знае от през днешния ден за на следващия ден какво ще се случи, камо ли след 3 седмици ", сподели Начев.

Той предвижда, че лятото енергоносителите ще поевтинеят, а свърши ли войната - ще се стигне до срив на цените.

Според него би трябвало да се вкарат критерии за компенсиране на бизнеса като се извърши със наличие понятието енергийна беднотия, тъй като сега помощ получават всички, без значение дали имат потребност от това.

Васко Начев дефинира желанието на държавното управление да вкара дълготрайни контракти за пазаруване на индустриален ток като монета с две лица: от една страна това обезпечава предвидимост, само че от друга е допустимо дълготрайните контракти да са подписани на високи цени, които след това да намалеят. Тогава компанията, сключила този контракт, ще продължи да заплаща по-скъп ток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР