Енергийният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Мария Трифонова

...
Енергийният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Мария Трифонова
Коментари Харесай

Алибегов спори по БТВ с енергиен експерт за перките в морето

Енергийният специалист на Центъра за проучване на демокрацията Мария Трифонова и Ричард Алибегов от асоциацията на заведенията сблъскаха отзиви по въпроса за слагане на ветрогенератори в морето. В утринния блок на bTV тя отбрани закона по тематиката, който беше признат на първо четене, а той остро го атакува, като съобщи, че не е обсъждан със засегнатите сектори.

Според доктор Трифонова, става въпрос не за старт на градежа на ветрови паркове, а единствено за основаване на закон за това, с който България е закъсняла. Тя изясни, че перките ще се разполагат на 12 благи в морето и ще се виждат единствено като дребни точици на хоризонта. Освен това ветрогенераторите няма да са по цялото Черноморие, а само в региона на границата ни с Румъния, където те ще са ефикасни.

Трифонова посочи, че в морето на Германия и на Дания ветровите паркове към този момент са туристическа атракция и хора заплащат пари, с цел да ги видят от близко.

Алибегов беше много песимистичен за тези преимущества и изрично съобщи, че ресторантьорите, хотелиерите и риболовците са твърдо срещу. Той предвижда, че евентуално законът ще бъде отдръпнат и по този начин би трябвало да стане. Алибегов акцентира, че занапред засегнатите сектори би трябвало да бъдат уверени, че перките няма да им основават усложнения, с цел да не стачкуват против ветрогенераторите в морето.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР