Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че смяната на ръководството на

...
Енергийният експерт Иван Хиновски смята, че смяната на ръководството на
Коментари Харесай

Хиновски: Булгаргаз е изправен пред тежка конкуренция, трябва нова пазарна стратегия

Енергийният специалист Иван Хиновски счита, че промяната на управлението на "Булгаргаз " идва в точния момент, тъй като предстоят най-важните договаряния в българската газова промишленост - новият контракт с "Газпром ".

Според Хиновски "Булгаргаз " би трябвало да има нова пазарна тактика и е изправен пред тежка конкуренция.

"На нашия пазар оперират мастити търговци, те взимат част от пазарните позиции на "Булгаргаз ". "Булгаргаз " би трябвало да си изготви доста ясна тактика. "Газпром " също прави маневри, готви компании негови медиатори, които да оперират на българския пазар. Върви реструктуриране на пазара на газ. Големи компании се намесват с предложения за импорт на газ ", сподели Хиновски в студиото на "Денят стартира ".

Енергийният специалист дефинира като нелогично деяние препоръчаното намаляване със 17% на цената на газа.

"Очевидно "Булгаргаз " е намерил някакви лични запаси. От тези изявления не излиза наяве на каква основа е това намаляване и за никой от специалистите не е разумно. Всеки би приветствал такова понижаване стига то да не е за сметка на ликвидността на сдружението ", сподели Хиновски.

Той прикани за одит на "Булгаргаз ", с цел да се видят приходите и разноските. Дали има доход от на ниска цена газ, който се изнася за Румъния и да се ревизира дали има реекспорт за Италия.

Хиновски разяснява и думите на премиера Петков, че мораториумът върху цената на тока би трябвало да отпадне, когато КЕВР е с ново управление:

"Разбирам държавното управление - с цел да избегне възможен скок в цените, чака от новото управление повече аналитична активност по какъв начин да се промени цената. Лично аз не чакам цената да се промени. Основните промени върху бита идва от натиска от квотите на излъчвания от топлоцентралите и топлофикациите. За три месеца не са толкоз изменени. Очаквам даже и да падне мораториумът, да не се промени цената на бита ", сподели Хиновски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР