Енергийните претенции на България са сведени до минимум. Това заяви

...
Енергийните претенции на България са сведени до минимум. Това заяви
Коментари Харесай

Първанов: Енергийните претенции на България са сведени до минимум

Енергийните искания на България са сведени до най-малко. Това съобщи пред Българска национална телевизия президентът на България в интервала 2002 - 2012 година Георги Първанов.

Той съобщи, че е на 90% сигурен, че " Турски поток " ще мине през страната ни, тъй като Русия има стратегически интерес от реализирането на плана. Явно било обаче и че България е свела до най-малко енергийните си искания, заради което страната имала потребност от нова енергийна тактика, разяснява някогашният президент.

" Няколко неща ме впечатлиха по време на полемиката в Народното събрание - първо, че ние реагираме към този момент доста прочувствено, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във вестник " Комерсант " или известия на ТАСС, значи липсва политическия разговор. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме контракти, в този момент обаче чакаме известията на осведомителните организации. 90% съм сигурен, че тази тръба на " Турски поток " ще мине през България, тъй като това е стратегически интерес на Русия - да стигне до Сърбия този газ, да стигне и до Унгария, които са сътрудници и другари на Путин ", изясни той.

Според Първанов размерите, които ще доближат до страната ни с реализирането на плана, почти заместват това, което България би изгубила, когато трасето няма да минава през Украйна. По думите му същите тези партии и политици, които в този момент приказват за плана, са се съпротивлявали на тези размери, които са били контрактувани по така наречен " огромен шлем " - от контрактуваните 63 милиарда куб. метра в този момент размерът е редуциран до най-много 16 милиарда куб. метра. Въпреки това било по-добре планът да бъде реалност, въпреки и с тези параметри.

" Видно е, че и Съединени американски щати също реагират. Направи ми усещане на американския дипломат, който беше споделил нещо, че те ще ни бранят от съветския интерес, от съветските енергийни планове.

Питам - по какъв начин. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, в случай че те ще докарат действително огромни количества газ, аз съм за. Само че те не вършат това. Засега желаят да ни спрат плановете, по този начин както в Брюксел го вършат - чу се през седмицата за " Белене " една имитация на комисар. Хайде стига към този момент с това държание на Брюксел ", отсече Първанов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР