Енергийните помощи за предстоящия зимен сезон ще са за над

...
Енергийните помощи за предстоящия зимен сезон ще са за над
Коментари Харесай

Над 310 000 души ще получат увеличените енергийни помощи този сезон

Енергийните помощи за идния зимен сезон ще са за над 310 000 души. " До този миг са подадени близо 196 000 заявки за приемане на такава поддръжка . От тях са утвърдени 108 000, а останалите се обработват ".

Това съобщи служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров на конференция, на която показа заместник-министрите Надя Клисурска, Наталия Ефремова и проф. Емил Мингов и целите на министерството в мандата на служебното държавно управление.
 МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков
МТСП не знае кои са най-бедните, призна Георги Гьоков

Най-бедните не би трябвало да се подкрепят посредством пенсионната система, а посредством обществената система

По думите на Лазаров всеки човек, който има право на помощта, ще получи общо 623,55 лева за интервала 1 ноември 2022 година - 31 март 2023 г ., което е със 100 лева или с близо 20% повече спрямо предишния отоплителен сезон .

" По-високият размер на помощта ще стартира да се изплаща от 15 август ", изясни министър Лазаров. Тя е ориентирана към хората и фамилиите с ниски приходи.

Като инструмент на помощта е утвърдената от Европейската комисия Програма за храни и главно материално подкрепяне за програмния интервал 2021-2027 година По тази стратегия страната ни разполага с 411,7 млн. лева С тях ще бъдат подкрепени над 600 хиляди души, изясни Лазаров.

По програмата се планува годишно да се раздават 350 000 пакети с храни и хигиенични материали, както и целогодишно даване на топъл обяд на над 50 000 души с ниски приходи . Програмата включва и 2 нови посоки за поддръжка на небогати фамилии с деца посредством даване на най-необходимите бебешки артикули за над 10 000 новородени и ваучери за детска кухня за 10 000 деца .

Според зам.-социалния министър Наталия Ефремова от 1 септември ще поканят общините да аплайват за даване на топъл обяд, с цел да няма спиране в услугата .

" Паралелно с това се работи за пускане на процедурите по оповестяване на публични поръчки за избор на снабдители на пакети с храни и хигиенични материали ", изясни Ефремова.

От ведомството ще предложат размерът на линията на беднотия за 2023 година да се увеличи на 504 лева, което е 22% растеж в съпоставяне със настоящия й размер. Новият размер е избран от проучването на Евростат " Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC). Това трансформира линията на беднотия в съответен, измерим и сравним инструмент, подобаващ за потребление в разнообразни измерения на обществената политика .

" Вече сме подхванали дейности за обвързването на обществените помощи с линията на беднотия , изясни Лазаров. Заместник-министър Клисурска добави, че плановете демонстрират, че при обвързването на помощите с линията на беднотия броят на хората, които ги получават, ще се усилят от сегашните 63 000 на 86 000 души през 2023 г .

" За 2024 година прогнозата е, че техният брой ще доближи 105 000 души ", добави тя.

Като приоритет на Министерството на труда и обществената политика министър Лазаров уточни желанието му за разгръщане на трудовия пазар. Основните акценти в тази област ще бъдат свързани с поддръжка за обезпечаване на работа на младежи, хора с увреждания и хора в предпенсионна възраст .

" Усилията ни ще бъдат ориентирани и към запаса на трудовия пазар - неактивните лица ", акцентира р Лазаров.

По първите схеми от Програма " Развитие на човешките запаси " (2021-2027 г.) ще бъде обезпечена претовареност за не по-малко от 50 000 души .

" Ще се основат условия за поддръжка за над 40 000 деца и младежи да получат късмет за реализация в обществото . Основен акцент ще бъде и обезпечаването на непрекъсваемост на услугите за възрастните и хората, които не могат да се обслужват сами ", сподели министър Лазаров.
 МТСП изготвило механизъм за растеж на минималната заплата
МТСП изготвило механизъм за растеж на минималната заплата

Министрите на Българска социалистическа партия стартират серия от доклади

Приоритет ще е и осъществяването на уговорките по отношение на Плана за възобновяване и резистентност , които са свързани с промени в общественото подкрепяне, модернизирането на системата за дълготрайни грижи за възрастни и хора с увреждания и основаването на платформа за цифрови образования за над 500 000 души.

Министър Лазаров увери, че ще предложи на обществените сътрудници размерът й през 2023 година да е 50% от междинната заплата за миналата година , което прави 770 лева " Това е базов вид за разискване. Дискусиите по тематиката предстоят в идващите месеци ", добави Лазаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР