Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под

...
Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под
Коментари Харесай

„ВОЛЯ“: Енергийните напитки да се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст

Енергийните питиета да бъдат неразрешени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Такава корекция в Закона за здравето внесе в Народното събрание ВОЛЯ. Предвижда се продавачите да изискват документ за идентичност на разположение, за което се съмняват, че не е пълнолетно.
Освен това ВОЛЯ упорства енергийни питиета да не се продават в пространства на или в границите на 50 метра от всяка входна точка на образователни заведения, като се изключи висши образователни заведения.
„ Ние от ВОЛЯ не един път сме доказвали, че здравето на децата ни е наш главен приоритет. Ако енергийните питиета се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст, ще защитим и живота и здравето на българските деца “, разяснява Полина Цанкова, вносител на законопроекта.
Тя напомни, че европейски и национални проучвания потвърждават, че енергийните питиета се употребяват най-много от деца и носят риск освен за здравето, само че и за живота им. Според изследванията концентрацията на кофеин в енергийните питиета може да докара до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи младежите да опитат и опиати. Учените настояват, че рисковете при приложимост са свързани и с нежелани резултати като нервност, тревога, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци. Има данни за признати деца в болница след банкет на енергийни питиета със зной и сърцетуптене.
В България данните за свръхконсумацията на енергийни питиета от деца е от далечната 201О година Тогава е открито, че 25 на 100 от гимназистите пият повече от 5 енергийни на питиета на седмица. Десет години по-късно, тези числа сигурно не са настоящи, потреблението е скочила с пъти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР