Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за

...
Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Енергийните министри на страните-членки на Европейски Съюз реализираха политическо единодушие за понижаване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, това излиза наяве от обява Туитър след съвещанието им.

Постигнато е политическо съглашение да се понижи потреблението на газ с 15 на 100 от август до края на март следващата година, оповестява БНР. Предвиждат се дерогации за страните с лимитирани интерконекторни връзки с други държави-членки.

„ Това не беше задачата невъзможна! Министрите реализираха политическо съглашение за понижаване на търсенето на газ преди идната зима “, заяви Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

„ България показва кардинална поддръжка на заложените в Плана REPowerEU ограничения за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски изкопаеми горива и сливане на напъните за реализиране на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз (ЕС), както в показания на 20 юли 2022 година пакет на Европейска комисия „ Спестяване на газ за подсигуряване на зимата “, това е част формалната българска позиция, която е била изразена изключителната среща на енергийните министри на Европейски Съюз, заяви в понеделник Българска телеграфна агенция, като се базира на Министерство на енергетиката.

„ С оглед подготвеността на Европейски Съюз при положение на цялостно прекъсване на газовите доставки от Русия още през 2022 година, предложенията от пакета на Европейската комисия (ЕК) са в вярната тенденция, при вземане предвид с националните специфики и стартовите позиции на всяка страна членка, както и даване на нужната еластичност за реализиране на упоритостите “, допълват от енергийното ведомство.

Преди ден ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен изрази убеденост, че министрите ще намерят необятно утвърждение.

„ Сигурна съм, че енергийните министри осъзнават своята отговорност. Става дума за основаване на система за сигурност за всички, с цел да могат безвредно да преживеят идващите две зими “, безапелационна беше тя.

На 20 юли Европейска комисия разгласява документ, съгласно който до края на септември страните от Европейски Съюз би трябвало да показват проекти за непринудено понижаване на потреблението на газ с 15% до 31 март 2023 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР