Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal

...
Енергийни гиганти като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal
Коментари Харесай

Латинска Америка се опитва да привлече чужди компании в добива на петрол и газ

Енергийни колоси като Exxon Mobil, Total, Chevron, BP и Royal Dutch Shell от дълго време чакат подобаващия миг за вложения в района

Бразилия, Еквадор и Аржентина вкарват данъчни облекчения и други тласъци, с цел да притеглят задгранични компании Още по тематиката
Петролът доближи най-високото си равнище от 2014 година

Цената на суровината надвиши 74 $ за барел, ОПЕК не счита да трансформира политиката си
19 апр 2018
Големите петролни компании се възвръщат и чакат по-високи облаги

Лидерите в сектора не престават да търсят способи за стимулиране на облагите
14 фев 2018
Въпреки данъчните облекчения Exxon Mobil и Chevron регистрираха по-слаби резултати от предстоящите

Преработването на нефт е натежало през четвъртото тримесечие
6 фев 2018
Shell пробва да понижи въглеродния си отпечатък

Компанията е вложила над 400 млн. $ за придобивания в областта на зелената сила
5 фев 2018
Световната банка стопира да финансира петролни и газови планове след 2019 година

Изключение ще бъде направено за някои най-бедните страни в света
13 дек 2017 През последните години най-големите производители на нефт в Латинска Америка като Бразилия, Мексико, Колумбия, Аржентина и Еквадор заобикалят вложения от задгранични компании. Подобна държавна политика има за цел да цялостни бюджета, само че злоупотребата със средства в изключително огромни размери е постоянно срещана процедура в южноамериканските страни. Корупционните кавги и големият дълг на бразилската петролна корпорация Petrobras или затруднената обстановка към мексиканския съперник Pemex, който работи на загуба и се стреми да ограничи намаляващата си продукция, са дребна част от образците за събитията в промишлеността.

Въпреки това сега се усеща ентусиазъм на смяната в района, защото локалните държавни управления вкарват промени, които да подтикват свободната търговия в енергийния бранш. Това би нараснало конкуренцията и би трансформирало района в желана дестинация за вложения от най-големите играчи в сектора като Exxon Mobil, BP и Royal Dutch Shell, написа Reuters.

Промените

Седем държавни управления на страни от Южна Америка сплотяват сили, с цел да проведат най-малко 15 търга за отдаване на концесия на рекордните 1100 зони за нефтодобив през тази година. На последния сходен търг преди няколко седмици в Бразилия бяха събрани 2.4 милиарда $, като бяха дадени за употреба 22 нефтени полета от общо 68 предлагани. Насърчаването на частни вложения е подбудено от признанието на управляващите в района, че нямат нужните средства, с цел да експлоатират изцяло от своите запаси.

Засиленото предпочитание за задгранични инвестиции в Еквадор, Бразилия и Аржентина e подбудено от ръководството на десни и центристки партии. Освен това те се стремят да притеглят вложения посредством данъчни облекчения, нови правила за приемане на лицензи и други тласъци.

Основните регулаторни промени плануват намаляването или анулацията на налози в избрани интервали, подписване на дълготрайни контракти и гъвкави договори за рандеман, които ще разрешават на фирмите да се отхвърлят по-лесно от планове. Най-голямото изключение в тази категория е раздираната от политическа и икономическа рецесия Венецуела, където държавната петролна компания PDVSA остава под контрола на извънредно лявото държавно управление на Николас Мадуро.

Положителна реакция

Във всички останали страни на континента въведените промени оказват въздействие и дават достъп на петролните колоси и самостоятелни производители до огромни запаси. Чуждестранните групи са удовлетворени от желанията на държавните управления в района, защото от години чакат подобаващия миг за вложения там. Въпреки това има няколко евентуални риска – управляващите могат да подхващат ограничения за национализация или да се откажат от цялостното въвеждане на пазарните промени. Освен това и спад на цената на петрола би имал отрицателен резултат, предвиждат анализатори.

Вицепрезидентът на дивизията за развиване, рандеман и продукция във френския петролен колос Total Мишел Хюркард изрази огромните си очаквания към пазара в Южна Америка по време на Конференцията за петролната промишленост в Хюстън преди месец. " Запознати сме добре с района и ще влагаме средствата си рационално ", съобщи той.

Джули Уилсън, шеф в консултантската компания Wood Mackenzie, разяснява, че страните би трябвало да предложат задоволително положителни условия, с цел да привлекат бизнеси.

Преди към 20 години управляващите в Бразилия започнаха сходни стъпки и съумяха да привлекат близо 100 задгранични компании, само че напъните им се провалиха поради преобладаващата роля на държавния колос Petrobras, съобщи Децио Одоне, шеф на бразилския петролен регулатор. Одоне изясни, че заради това огромна част от групите не са постигнали предстоящите резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР