Енергийната трансформация на България ще струва между 11.7 млрд. и

...
Енергийната трансформация на България ще струва между 11.7 млрд. и
Коментари Харесай

Енергийната трансформация ще ни струва до 17 млрд. евро

Енергийната промяна на България ще коства сред 11.7 милиарда и 17 милиарда евро, според от сюжета, по който поеме енергийната система до 2050 година Прогнозата е на Румен Радев, заместител ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Тя бе огласена на днешната дискусия „ Дългосрочна визия за развиването на българската електроенергетика “, чийто хазаин бе работодателската организация.

Според Радев пред страната ни има два сюжета – първият предлага интензивно развиване на мощностите на основата на възобновими енергийни източници (ВЕИ) и парогазови съоръжения. За да бъде следвана тази линия ще са нужни 11.7 милиарда евро вложения, от които 7.9 милиарда частни. Другата визия се основава на ВЕИ и нуклеарната енергетика, за която ще бъдат нужни 17 милиарда евро вложения, в това число 11.5 милиарда евро частни. „ Така ще успеем да запазим равнището на сигурност на енергийната система, ще отговорим на условията на зеления преход и ще реализираме равнищата за въглероден отпечатък, заложени от Европейски Съюз ”, обобщава създателят на прогнозата.

Моделът, показан от АИКБ, се споделя напълно от Енергийния систематичен оператор, разгласи изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев. „ Визията ни като метафоричен оператор е, че би трябвало да развиваме ВЕИ – един от стълбовете, които подсигуряват сигурността на доставките ”, уточни Цачев.  Според него огромна част от европейските страни имат неповторимата опция на понижат зависимостта си от изкопаемите горива, в това число и от природния газ.

Новоизбраният ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров даде обещание КВЕР да стане мотор на тази смяна – прекосяване към стопанска система, основана на нисковъглеродни източници, в околните 10-15 години. „ В Комисията приготвяме визия за развиването на пазара на сила, която ще споделим с всички участници на пазара до месец-два ”, разгласи в задатък Тодоров.

Много се надявам тази полемика да продължи в действителен публичен спор, от който ще бъдат изведени оптималните решения за развиването на електрическата енергия в България, разгласи първоначално Васил Велев, ръководител на АИКБ. Според него през последните 10 години бизнесът заплаща 750 млн. лева повече  заради „ неправилното използване на една вярна политика за пазаруване на електрическа енергия от енергийна борса ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР