Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности

...
Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности
Коментари Харесай

Денков от АЕЦ „Козлодуй“: Очаквам плавен преход към неруско ядрено гориво

Енергийната система е в положително положение, има мощности и благоприятни условия за балансиране, когато е належащо. Това увещание даде министър председателят Николай Денков след визитата си в АЕЦ Козлодуй с министъра на енергетиката Румен Радев, заяви Правителствената осведомителна работа.

„ Проверихме какво е останало като действия от извеждането на реактори от 1-ви до 4-ти. Обсъдихме каква е готовността за промяна на горивото за реактори 5-и и 6-и и проследихме по какъв начин върви подготовката по построяването на 7-и 8-и блок. Знаете, че това е дълготрайна задача, само че планирането към този момент върви на доста висока скорост “, изясни министър-председателят.

Очаква се неруското гориво да дойде на площадката в АЕЦ „ Козлодуй “ по график. „ От цялата информация, която беше предоставена, не чакам проблеми в прехода към неруско гориво “, съобщи акад. Денков.

От инженерно-техническа позиция процедурите по построяването на 7-и и 8-и блок се движат по първичния график, увери министър Радев. Той добави, че паралелно с тях вървят и диалози за построяването на нужната пътна инфраструктура, която включва и различно жп трасе.

„ При такива дълготрайни планове би трябвало паралелно да вървят разнообразни линии. Всяка една от тях би трябвало да бъде планувана без пропуски “, акцентира министър-председателят. Затова една от задачите на днешното посещаване в Козлодуй беше да обсъдим какви експерти са нужни и от кое място да бъдат обезпечени. „ Тази задача е доста значима за развиването на Козлодуй и на прилежащите обитаеми места, тъй като е явно, че атомната централа, както и до момента, и в бъдеще, ще бъде структуроопределяща за целия район “, съобщи Денков.

Премиерът и министър Радев организираха среща с управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ и посетиха пълномащабен симулатор за блокове с реактори ВВЕР 1000 и блок от 1-ви до 4-ти. Преди това дружно с министъра на образованието и науката Галин Цоков бяха и в Професионалната гимназия по нуклеарна енергетика „ Игор В. Курчатов “ в Козлодуй.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР