Енергийната помощ за Украйна е от ключово значение за сигурността

...
Енергийната помощ за Украйна е от ключово значение за сигурността
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Енергийната помощ за Украйна е от важно значение за сигурността на региона

" Енергийната помощ за Украйна е от основно значение за сигурността на района. През наближаващите зимни месеци нападнатата от Русия страна ще има потребност от импорт на електрическа енергия, а нарасналото търсене покачва цените. В тази обстановка всяка помощ за възобновяване на енергийната инфраструктура на Украйна е от основно значение. Затова сме обединени в поддръжката си за стопанската система и популацията на Украйна. “ Това сподели министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо съдействие в региона на енергетиката и климата (P-TECC), която се организира в румънската столица Букурещ, оповестиха от Министерството на енергетиката. 

Малинов акцентрира върху напъните за повишение на потенциала на преносната система за гарантиране на енергийната сигурност и районното съдействие и помощта от Европейски Съюз и Съединени американски щати за сполучлив отговор на провокациите, които стоят пред Киев. " Затова България работи интензивно на равнище ENTSO-E в Европейския съюз за реализиране на взаимност и поддръжка освен през идния зимен сезон, само че и дълготрайно “, съобщи министър Малинов. 

Необходимостта от цялостна диверсификация на изкопаеми горива с генезис Русия за страните от Европейски Съюз и Енергийната общественост бе друга тематика в изявлението на министър Малинов по време на форума. Той акцентира общата цел до 2027 година стопанските системи на страните да са изцяло самостоятелни в това отношение от Руската федерация. Енергийният министър открои също нуждата замразените съветски активи да се употребяват за възобновяване на Украйна.

Малинов напомни и за напредъка по реализиране на договорката за продажба на украинската страна на оборудването за АЕЦ " Белене “.

" Нашите украински сътрудници ревизираха на място положението на оборудването и сега оформяме контракт за прекачване на собствеността. До няколко години планът в Украйна може да бъде приключен “, сподели още той.

По време на форума на P-TECC министър Малинов беседва с външния министър на Унгария Петер Сиярто и с министъра на енергетиката на Румъния Себастиян Бурдужа.

Ключовата роля на България в осъществяване на провокациите, свързани с диверсификация и сигурност на енергийните доставки бе в центъра и на двете срещи. Участниците в тях подчертаваха, че България има голямо значение за доставките на природен газ за Унгария и Румъния. " В този подтекст ролята на нашата страна ще се задълбочава в бъдеще с реализирането на плана за Вертикален газов кулоар ". 

Министър Малинов показа, че Европейската комисия следва да сплоти напъните си за основаване на нужната инфраструктура, в това число и за транспорт на недопечен нефт от различни източници, за гарантиране на енергийните доставки. В тази връзка той пое ангажимент българската страна да спомага на Унгария в процеса по идентифициране на евентуална инфраструктура за диверсификация на доставките на суров петрол. Беше маркирано, че към сегашния миг България не разполага с инфраструктура за транспорт на недопечен нефт към съседни и други пазари.

Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично съдействие (P-TECC) е обособено в границите на самодейността " Три морета “. Основните му цели са свързани с подкрепяне на страните от Югоизточна Европа в подобряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергийни запаси посредством вложения в инфраструктурата, ускорение на взаимната съгласуваност и съвместимостта на електропреносните мрежи. Тези въпроси са част и от целите на Република България в бранш енергетика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР