Енергийната ни система е небалансирана. ТЕЦ-овете ни стоят, готови за

...
Енергийната ни система е небалансирана. ТЕЦ-овете ни стоят, готови за
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Енергийната ни система е небалансирана

Енергийната ни система е небалансирана. ТЕЦ-овете ни стоят, подготвени за произвеждане, само че не могат да продават, тъй като им е скъпа силата. Внасяме евтина сила извън. Това съобщи енергийният специалист доктор Иван Хиновски в ефира на „ Нова нюз “.

„ Внасяме газова сила от Гърция, тя заплаща такси върху това, и отново е по-евтино от нашата сила “, добави той.

Той разяснява и Третата интернационална нуклеарна конференция, която се състоя в София: „ Конференцията не беше посетена от народни представители от енергийната комисия. Те са некомпетентни в това кое е най-важното. Те считат, че сме избрали технология, хвърлили сме един план на западна компания и с това се изчерпват нещата. Предстоят съществени дейности. “

„ За пръв път министър на енергетиката участва през целия панел, в който взе участие. Всички други приказват и незабавно по-късно си потеглят, а този път министър Румен Радев остана до дъно, както и зам.-министрите “, акцентира още Хиновски.

„ Всеки нуклеарен план има две етапи, включително „ АЕЦ „ Козлодуй “ 5-ти и 6-ти блок. В началото цената на силата бе относително висока. Същото ще бъде и със 7-ми и 8-ми блок в период 10 години. Чака ни интервал на извънредно доста и евтина сила след края на тези 10 години “, сподели още специалистът.

„ Този план е още на политическата си фаза. Тепърва пред нас се явяват рисковете, които би трябвало да се ръководят. Риск номер едно – да успеем да го лицензираме. Риск номер две – да намерим фрагменти. Третият риск е да намерим финансиране. На фона на 125 милиарда спестявания на жителите, аз персонално бих си купил незабавно акции от този план. Хората ще печелят още първоначално. Трябва да покажем на Европейска комисия, че са включени всички разноски в този план. Площадката на 7-ми и 8-ми блок е определена от много години. Въпросът е какво ще вършим с фрагментите “, добави Хиновски.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР