Енергийната криза в Европа става все по-мащабна и вече излиза

...
Енергийната криза в Европа става все по-мащабна и вече излиза
Коментари Харесай

Нов абсолютен рекорд за цената на тока. Газът поскъпна с 30% за ден

Енергийната рецесия в Европа става все по-мащабна и към този момент излиза от всевъзможни рамки. Високите до през вчерашния ден цени на електрическата енергия и природния газ се покачват с 30, 40 или даже 60% единствено за ден. Въглеродните излъчвания също не престават да бележат исторически върхове. А към момента не е.

България не прави изключение от тази обща европейска наклонност. Днес да вземем за пример електрическата енергия на реализира безспорен връх от 361.26 лева./мВтч. Това е три пъти над плануваната през юли от КЕВР стойност и ясно демонстрира, че пазарът към този момент е отвън надзор.

На газовия пък природният газ нарастна с рекордните 28% и реализирана през днешния ден цена е 219.37 лева./мВтч. За съпоставяне, избраната от КЕВР цена на газа за октомври е 94.54 лева./мВтч, а междинната за интервала 1 юли 2021 - 30 юни 2022 година е избрана на към 46 лева./мВтч.

На този декор Пламен Младеновски от КЕВР, че от 1 януари и контролираните цени на тока и парното ще би трябвало да се покачат с 20-30%.
Европа в тъмносиньо
Днес цените на електрическата енергия са рекордно високи в съвсем цяла Европа, като с цел да онагледи това уеб сайтът даже добави нови цветови кодове. За първи път беше премината границата от 300 евро/мВтч като най-високата стойност е записана в Сърбия - 327 евро/мВтч, само че там борсовата търговия не е определяща за цените на вътрешния пазар.

Това, че цените на тока са хипервисоки в цяла Централна и Западна Европа, в това число и в Германия, Австрия, Белгия и Холандия, е сериозен проблем за стопанската система и причина за прекъсване на производства. Фючърсите на електрическата енергия на разнообразни тържища като унгарската, гръцката и немската са за към 350 евро/мВтч през ноември и декември. Което значи цена на тока за бизнеса от към 700 лева./мВтч и в България. А всички разходни сметки на компаниите са правени при равнища от към 150 лева./мВтч.

Една от главните аргументи за внезапното повишаване на електрическата енергия в цяла Европа е природният газ, който се употребява за производството на ток. Само за последния месец и половина спотовата му цената по европейските тържища се е нараснала. Само за последния ден скокът е 30%. А фючърсите за ноември са към 150 евро/мВтч.

Какви са аргументите за повишаването на газа вижте.

При производството на 1 мВтч електрическа енергия се изгарят 2 мВтч природен газ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Вечерни вести 3 Право 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори 1 Предприемач 2 Пазар на труда 3 Право
Освен това при изгарянето на фосилните горива (въглища или газ) се заплащат и CO2 излъчвания - при газа е към 550 кг/мВтч. обаче също чупи връх след връх и в този момент е към 65 евро/тон.

Какви ще са резултатите от всичко това за Европа вижте.
Има ли избавление
Още преди няколко седмици редица европейски поради високите цени на тока и газа. България към този момент анонсира пакет от ограничения, в това число директна финансова помощ за всеки мегаватчас електрическа енергия, само че всички те биха могли да проработят едвам след сформирането на Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР