Енергийната криза в Европа се задълбочава, тъй като Русия допълнително

...
Енергийната криза в Европа се задълбочава, тъй като Русия допълнително
Коментари Харесай

Eнергийната криза в Европа продължава да ескалира

Енергийната рецесия в Европа се задълбочава, защото Русия в допълнение лимитира износа на природен газ, принуждавайки държавните управления да харчат милиарди, с цел да защитят бизнеса и потребителите от внезапно възходящите сметки, до момента в който районът е на прага на криза, написа CNN Business.

Европейските референтни цени на природния газ скочиха с 28% в понеделник сутринта до 274 евро (272 долара) за мегаватчас – първият ден на търговия, откакто съветският енергиен колос “Газпром ” спря за неопределен срок потоците през жизненоважния водопровод „ Северен поток 1 “, потвърждавайки, че е разкрил приключване на нефт в турбина.

Миналата година тръбопроводът достави към 35% от общия импорт на съветски газ в Европа. Но от юни " Газпром " понижи потоците по " Северен поток 1 " до единствено 20% от потенциала си, базирайки се на проблеми с поддръжката и спор за изчезнала турбина, попаднала в западните експортни наказания.

Решението на Москва да не отвори още веднъж тръбопровода в събота породи опасения, че Европейски Съюз може да изпита дефицит на газ тази зима, макар сполучливите старания за пълнене на резервоари за предпазване. Подобни страхове в Обединеното кралство покачиха фючърсите на природния газ на едро с повече от една трета в понеделник.

Новината за затварянето на тръбопровода за неопределен срок в петък накара еврото да падне под $0.99 в понеделник – най-ниското му равнище от 20 години насам. Паундът доближи 1.14 $ до най-ниското си равнище от 1985 година, защото търговците се тревожеха за вредите, които евентуално фрапантният енергиен дефицит може да има върху районната икономическа активност и държавните бюджети.

Някои страни се готвят да похарчат доста, с цел да се опитат да лимитират болката от енергийната рецесия.

В неделя немското държавно управление разгласи пакет от 65 милиарда евро, с цел да помогне на семействата и фирмите да се оправят с възходящата инфлация. Германия, най-голямата стопанска система в Европа, е изключително подвластна от износа на газ от Русия за зареждане на своите домове и тежка индустрия.

Заедно с предходните ограничения, това довежда общия размер на държавната поддръжка до 95 милиарда евро, което се равнява на към 2.5% от немския Брутният вътрешен продукт ”, сподели Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

Лиз Тръс, която тази седмица ще наследи Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство, е подложена на голям напън да разгласи повече помощ за семействата и бизнеса, защото сметките за сила порастват внезапно.

Тръс обмисля пакет от 100 милиарда английски лири (115 милиарда долара) за подкрепяне на семействата за възходящите разноски за живот - в това число поддръжка за заплащане на сметки за сила, съгласно отчет на The Sunday Times, който цитира неназовани източници от финансовия отдел на страната.

Ако е по този начин, това би надхвърлило цената на схемата за отпуск за пандемия в страната, в която държавното управление субсидира заплатите на служащите, с цел да предотврати всеобщи съкращения, с към 30 милиарда паунда (34 милиарда долара).
Подготовка за зимата
Месеци наред Европейски Съюз поддържаше енергийните си запаси за по-студените месеци, когато потреблението на газ скочи, поради страхове, че Русия ще понижи още повече доставките си на синьо гориво.

Москва към този момент спря да изпраща газ на няколко „ вражески “ европейски страни и енергийни компании поради отхвърли им да заплащат за газ в рубли, както упорства Кремъл, а не в евро или долари, посочени в договорите.

Съобщението за " Северен поток 1 " в петък пристигна единствено часове откакто страните от Г-7 се съгласиха да наложат таван на цената, на която Русия може да продава петрола си в опит да лимитират приходите, които Кремъл употребява за финансиране на войната си в Украйна.

Говорител на Siemens - немският производител на съобщаваната за дефектна турбина на “Северен поток 1 ” - сподели в петък, че течът на масло не е " техническа причина за прекъсване на употребата ".

Независимо от това, ние към този момент посочихме няколко пъти, че има задоволително спомагателни налични турбини в компресорната станция „ Портовая “, с цел да може „ Северен поток 1 “ да работи “, съобщи представителят.

Тъй като енергийното опълчване се ускори, страните от Европейски Съюз бързо изпълниха своите газови складове до 82% от потенциала си, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe - надхвърляйки задачата от 80%, която чиновниците са сложили за страните да реализират преди ноември.

Въпреки сериозния риск от дефицит на сила, ние към момента чакаме по-голямата част от Европа да премине през студения сезон, без да се постанова да затваря обилни елементи от промишлеността посредством широкомащабно разпределение на доставките на газ “, сподели Холгер Шмидинг.

Европейските водачи обаче знаят, че би трябвало да създадат повече, с цел да избегнат необятно публикуваните компликации и да лимитират последствията от рецесията. Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще проведат изключителна среща в петък, с цел да обсъдят проекти за подкрепяне на отбраната на европейците от най-лошото повишаване на цените на силата.

Първоначалните хрумвания включват механизъм, който отделя цените на електрическата енергия от цените на едро на природния газ и да се предлага незабавен заем за енергийни компании, изложени на риск от банкрут, съгласно проектодокументи, прегледани от Reuters.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР