Енергийната криза в Европа изглежда навлиза в нова опасна фаза.Ако

...
Енергийната криза в Европа изглежда навлиза в нова опасна фаза.Ако
Коментари Харесай

„Политико“: Взривовете в оръжейни складове в България са агресия от Русия. Така ли е и с газовите течове?

Енергийната рецесия в Европа наподобява навлиза в нова рискова фаза.

Ако се потвърдят – или просто се усилят – съмненията, че Русия стои зад детонациите, които в понеделник провокираха три теча по двата газопровода „ Северен поток “ под Балтийско море, последствията за сигурността на континента ще бъдат огромни. Идеята, че подводната енергийна и информационна инфраструктура на Европейски Съюз в този момент е съветска цел, ще принуди европейските военни да се приготвят за един значително непредвиден нов фронт във войната в Украйна, който може да ги докара до директен конфликт с съветския флот.

Англия от дълго време показва опасения, че съветски подводници в Атлантическия океан и други северни води може да се стремят да нанесат удар по подводни кабели, които са от основно значение за интернет връзката. Експлозиите от тази седмица вършат тези опасения по-малко фантастични и съживяват спомените за разгара на Студената война, когато флотите на НАТО и Съюз на съветските социалистически републики – и изключително техните подводници – играеха на котка и мишка с високи залози в Балтийско море.

В знак на това, че страните се надпреварват да вземат спомагателни защитни ограничения, министърът на енергетиката на Норвегия Тере Аасланд съобщи късно във вторник пред националната телевизия NRK, че „ ще бъдат подхванати стъпки за повишение на готовността “ към петролната и газовата инфраструктура след полемики сред държавното управление, военните, полицията и операторите.

Изтичането на газ от „ Северен поток “ стана ден откакто норвежките управляващи приканиха за зоркост след забелязването на неидентифицирани дронове наоколо до петролни и газови платформи. През юли английският Кралски флот излезе с извънредно съответно изказване, че е проследявал съветски подводници по норвежкото крайбрежие.

В Дания и Швеция – страните, чиито територии са най-близо до местата на случая – се организират следствия на течовете от газопроводите. Датският министър-председател Мет Фредериксен назова гърмежите умишлена офанзива и „ толкоз съществени, колкото са “, само че не уточни причинителя. Шведският министър-председател Магдалена Андершон също съобщи, че това е „ евентуално тенденциозен акт, т.е. евентуално е акт на бойкот “.

„ Днес се сблъскахме с акт на бойкот “, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки във вторник. Макар да не уточни категорично Русия, той загатна за това, като добави: „ Не знаем всички детайлности за случилото се, само че ясно виждаме, че това е акт на бойкот, обвързван със идната стъпка на ескалация на обстановката в Украйна. “

Украйна беше по-малко сдържана във връзка с назоваването на имена. Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, назова случаите „ терористична офанзива, планувана от Русия, и акт на експанзия по отношение на [ЕС] “.

Роберт Хабек, немски вицеканцлер и министър на стопанската система, побърза да подчертае сериозността на това какви отбранителни ограничения може да се наложат.

„ Разбира се, в Европа и Германия се намираме в обстановка, в която сериозните инфраструктури – а към тях като цяло могат да се причислят и енергийните доставки – са евентуални цели. Германия е страна, която знае по какъв начин да се пази, а Европа е континент, който може да отбрани енергийната си инфраструктура “, сподели той.

Докато континентът чака отговорите, някои към този момент преценят какво обръщение е желала да изпрати Русия, в случай че това се окаже акт на тенденциозен бойкот.

Моравецки и Фредериксен се появиха дружно в Голеньов, Полша, на церемонията по откриването на различен газопровод – Балтийската тръба от Норвегия до Полша – който би трябвало да стартира да тече в събота.

Ако зад приключването на газ от „ Северен поток “ стои Русия, тогава моментът може да е бил тенденциозен, сподели Симоне Талиапиетра, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн „ Брюгел “, профилиран в политиката на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата.

„ Това може да е алегорично “, сподели той, като допусна, че Русия може да спре и различната линия за доставки за Полша.

Но основното значение за Европа е доста по-голямо от чистата символика, добави той.

„ Сега Европа би трябвало да разбере, че енергийната инфраструктура съставлява риск за сигурността “, сподели Таляпиетра. „ Ако нещо сходно се случи с тръбата ни към Норвегия или към Алжир тази зима, ще имаме съществени проблеми. Трябва да увеличим дейностите си по сигурността на нашата сериозна енергийна инфраструктура, тъй като вражески настроени участници могат да повторят сходно деяние. “
Отричане?
Докато дипломатите от Европейски Съюз се чака да обсъдят случаите в Брюксел в сряда, управляващите в Дания и Швеция се надпреварват да открият какво тъкмо се е случило.

Ключовият въпрос е за какво руснаците са саботирали личните си тръбопроводи – жизненоважни артерии, които до наскоро изпомпваха доходоносния експорт на газ за Европа. Въпреки това, защото „ Северен поток 2 “ към момента не е пуснат в употреба, а „ Северен поток 1 “ беше дейно спрян от Русия по-рано през септември, действителните последствия от тези произшествия за доставките на газ за Европа – както и финансовите разноски за „ Газпром “ и Русия – на процедура са нулеви.

Актът на бойкот би се вписал и в наръчника на Кремъл за завоалирани актове на експанзия, целящи да сплашат и обезпокоят, като отравянията в Солсбъри във Англия през 2018 г.; детонацията в чешки оръжеен склад през 2014 година и поредицата от гърмежи на оръжейни хранилища в България, последният от които през юли тази година.

Самият Кремъл назова приключването на газ в Балтийско море „ тревожно “. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: „ В момента не можем да изключим нито една опция. Очевидно е, че има някакво разрушение на тръбата. Преди резултатите от следствието е невероятно да се изключи каквато и да е опция “.

Два от течовете са зародили наоколо до двойния газопровод „ Северен поток 1 “, на североизток от датския остров Борнхолм, а един теч е регистриран наоколо до газопровода „ Северен поток 2 “ край югоизточния бряг на острова, заяви във вторник Датската морска администрация. Говорител на датското отбранително командване съобщи, че два от течовете са зародили в морска зона, която е част от изключителната икономическа зона на Дания (но не и в крайбрежните териториални води), а един – в зоната на Швеция.

Националната сеизмична мрежа на Швеция е записала два обособени гърмежа в региона в понеделник – единият в 2:03 ч., а вторият в 19:04 ч., заяви националната телевизия SVT. Геоложката работа на Дания и Гренландия заяви, че е записала две „ разтърсвания “, съответстващи на времето на известията за приключване на газ. Сеизмографските сигнали от двете събития „ не наподобяват на сигнали от трусове. Те обаче наподобяват на сигналите, които нормално се записват от гърмежи “, съобщи организацията.

Около всеки от обектите, които евентуално се намират на дълбочина от 60 до 70 метра, е открита неразрешена зона от 5 морски благи, оповестиха от балтийските морски организации.

Датските военни разгласиха фотоси на облаци от газови мехурчета, които се носят по повърхността на морето.

Шведският министър на защитата Петър Хултквист съобщи във вторник пред националната радиостанция Sveriges Radio, че неговото държавно управление в този момент се концентрира „ интензивно върху събирането на информация “.

„ Само фактът, че има такова приключване, съгласно нас е сериозен “, сподели Хултквист. „ Тъй като има разнообразни типове сюжети [които биха могли да стоят зад приключването на газ], ние би трябвало да разгледаме това деликатно и съществено. “

Текстът е оповестен в, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР