Енергийната криза принуди много хора и то не само в

...
Енергийната криза принуди много хора и то не само в
Коментари Харесай

Кое ще ни е най-изгодно за отоплението през зимата

Енергийната рецесия принуди доста хора и то освен в България да търсят опция на отоплението, което са употребили до този миг. Така, да вземем за пример жилища, отоплявани до предходната зима на парно, минават на климатици и конвекторни радиатори, а къщи с газови съоръжения - на дърва за огрев или пелети.

Изчислението на хипотетичната ни сметка може да бъде елементарно осъществено посредством разнообразни онлайн калкулатори. Те регистрират площта, височината и типа на жилището ни и дали е с топлоизолация или не. Така, според от желания вид отопление можем елементарно да изчислим, каква ще бъде хипотетично месечната ни сметка за отопление през зимата.

Ако вземем за образец средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2.5 м можем да изичислим, че oбемът на пространствата за отопление e 175 куб.м, а нужната мощ за отопление е 8.57 kW месечно.

За сходен апартамент без топлоизолация разходът за отопление посредством термопомпа би бил най-евтин, а най-скъп - този на природен газ, сочат изчисленията. /таблица1/ Виж галерията

А каква би била месечната сметка за отопление на същото жилище, само че в случай че имаше топлоизолация. Оказва се, че тази инвестиция стопява забележителна част от сметката за парно (без програматор) - 110.54 лева и 82.55 лева месечно от сметката за ток, при отопление с климатик. Синьото гориво за радиаторите без програматор би било по-евтино с цели 24.5% или 131.04 лв..

А каква би била обстановката в къща без изолираност. Ще вземем за образец същата повърхност и височина, като при жилището, с цел да бъдат данните елементарно сравними. /таблица 3/ Виж галерията

Оказва се, че сметките за отопление с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолираност са най-ниски. В съпоставяне с тези в къща без изолираност те излизат 31.71% по-ниски. А пелетите и природния газ излизат на идентична цена в къщата с изолираност. /таблица 4/ Виж галерията

Каква е обстановката при дървата за огрев?

Според изчисленията при междинни цени за звук дърва за огрев от 340 лв. в парцел с повърхност 70 кв.м и височина 2.5 м сметките биха били следните:

при ниска степен на изолация - 393.00 лева на месец;

при междинна степен на изолация - 360.25 на месец;

при висока степен на изолация - 327.50 на месец.

Данните на уеб страницата money.bg за цените на горивата и електрическата сила са междинни за страната и настоящи към 1 октомври 2022 година Днес ситуацията не е по-различно, най-малко от позиция на типа отопление, което е по-евтино.

Получените данни са изчислени при междинни температури и условия за страната и при заложена вътрешна температура на пространствата приблизително 23 ℃. Разходите на всяко домакинство са самостоятелни и зависят от редица фактори като съответен вид дограми и изолираност, мечтана вътрешна температура на пространствата, съответните метеорологични условия,клас и модел на употребяваните уреди други

Получените данни са направени при потреблението на водно-отоплителна апаратура с радиатори. Изчислените данни за термопомпи са при междинни данни за висок клас помпи. За климатици е употребена информация за междинен клас инвенторни климатици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР