Енергийната криза, пред която е изправена Европа, и отговорът на

...
Енергийната криза, пред която е изправена Европа, и отговорът на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: 80 милиона евро от ЕС на Албания за облекчаване на енергийната криза

Енергийната рецесия, пред която е изправена Европа, и отговорът на нея преобладаваха в речта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Тирана.

На взаимната конференция с премиера Еди Рама тя заяви, че се чака Европейският съюз да отпусне 80 милиона евро като незабавна помощ за страната за справяне с енергийната рецесия, съобщи „ Ора Нюз “.

„ Русия манипулира пазарите и всички усещаме резултата. За благополучие, Албания въобще не зависи от съветския газ, само че електрическата енергия, която идва в Албания, е наранена от разтърсванията на пазара и тези стратосферно високи цени също засягат Албания. Европейски Съюз реши, че единственият отговор, който можем да дадем, е единение и взаимност, в това число на Албания. Ние предлагаме пакет за енергийна поддръжка за Западните Балкани, вършим същото и в Европейски Съюз. Ще има 80 милиона евро дотации. Останалото е поддръжката, която ще пристигна след януари за енергийната система, 500 милиона евро безплатни средства за вложение в електрическа енергия в целия район. Важно е да се влага във възобновима сила. Инвестицията ще бъде в плаващата слънчева централа във Vaun e Deja, модернизацията на хидроелектрическата централа Fierza “, сподели Фон дер Лайен.

От друга страна, високопоставеният представител на Европейски Съюз оцени напредъка на Албания по пътя към Европейски Съюз, като акцентира, че започването на договарянията е резултат от тези достижения.

„ Това е вашият триумф, резултат от доста години, изпълнени с старания. Вие запазихте доста мощен фокус върху интеграцията. Винаги сте показвали уговорката си към Европейски Съюз. За образец е да забележим, че Албания интензивно пази учредения на правила интернационален ред в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и ви благодаря за този явен ангажимент, това ви прави чест и демонстрира, че сме общественост със същите полезности, които споделяме “, сподели Урсула фон дер Лайен.

„ Албания се движи устойчиво напред по пътя към Европейски Съюз. Укрепвате върховенството на закона с значими промени в правосъдната система, за които успяхте да създадете междупартиен консенсус. Това е наложително изискване, само че не е елементарно. Вашата стопанска система още веднъж стана мощна след Covid. Това са достижения във време, изпълнено с провокации ”, добави тя.

Фон дер Лайен сподели, че ще се радва да се върне в Тирана през декември за срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

" Албания би трябвало да се гордее с достиженията си, албанските жители демонстрираха освен предвидливост, само че и опозиция. На 6 декември ще се срещнем още веднъж тук в Тирана с Европейския съвет, ще имаме среща на върха на Западните Балкани ", сподели тя. /БГНЕС

Тирана / Албания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР