Енергийната криза и промените в климата тласкат Европейската общност да

...
Енергийната криза и промените в климата тласкат Европейската общност да
Коментари Харесай

В Италия пуснаха първата сграда, използваща водорода за енергийни нужди

Енергийната рецесия и измененията в климата тласкат Европейската общественост да откри решения за реализиране на задачите за декарбонизация до 2030 година Университетът в Санио, в южна Италия, в съдействие с консорциум от проучвателен институти и частни компании, върви бързо в тази посока.

Това е освен студентска къща, само че и жива лаборатория, където за пръв път в Европа микро мощна единица от горивни кафези, основани на чист водород, е внедрена в строителството.
След години работа за енергийното благоденствие и пестенето за околната среда, в последно време се съсредоточихме върху излъчванията на въглероден диоксид и работихме върху концепцията за потреблението на водород, с цел да превърнем тази къща в изцяло самостойна система.
Джерардо Канфора, декан на университета на Санио

Изглежда като естествена къща, всичко работи както би трябвало. Студентите имат всичко належащо, с цел да се усещат комфортно. Но в действителност не е елементарна къща. Сградата се зарежда от водородни горивни кафези. Истински опит, който ни води в бъдещето, предава кореспондентът на Euronews Лука Паламара –

" Намираме се в живата лаборатория Ейч-ЗЕБ на университета Санио от Беневенто, която е и моята къща. Успявам да уравновесявам персоналния живот с изследователската активност в образователния ми курс ", споделя студент в университета на Санио.

В скорошната тирада за Състоянието на Съюза Урсула фон дер Файен разгласи основаването на Европейска банка за водород, която би трябвало да влага в тази област 3 милиарда евро.

" Най-вероятно тази атомна банка ще бъде нужна, с цел да се запълни празнината сред производството на сила от изкопаеми горива и производството на електрическа енергия посредством потребление на водород – енергоносител, който не замърсява ", съобщи изпълнителеният шеф на " Стрес Консорциум " Енио Рубино

В пробната къща водородът работи доста дейно дружно с други неизкопаеми енергийни източници, като слънчева и геотермална сила, само че може да стане и бъдещият отговор на сегашните проблеми във връзка с енергийните доставки и опазването на околната среда.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР