Енергийната криза - една от спешните задачи пред новите депутати.

...
Енергийната криза - една от спешните задачи пред новите депутати.
Коментари Харесай

Бартер с Азербайджан: Да получаваме повече синьо гориво от тях, в замяна да даваме ток


Енергийната рецесия - една от незабавните задания пред новите депутати. Заради високите цени на природния газ служебната власт написа скица за обезщетения на бизнеса, която може да стане факт единствено с актуализация на бюджета.

Преди да стигнем до обезщетенията, служебната власт уточни за своя цел да откри задоволително количества газ за зимата и то на добра цена. Така на масата стои концепцията за бартер с Азербайджан - да получаваме повече количества синьо гориво от тях, а в подмяна да им даваме електричество.

Икономическият министър уточни, че този сюжет е вероятен, само че сега експертни групи от двете страни разискват по какъв начин и от по кое време да се случи.

„ Намерихме такава скица – да е бартер против ток, защото ние имаме ток “, сподели министър Никола Стоянов.

Експерти обаче показаха подозрения до какъв брой подобен бартер ще ни даде сигурни и евтини доставки.

„ Надявах се да не се връщаме в 19 век с бартерни връзки. Нормалното би било ние да им продадем ток, те да ни продадат газ. Тъй като при бартера главното, което би трябвало да се контракти, е на каква цена ще се разменят “, изясни икономистът Руслан Стефанов.

Крайната цел на кабинета е да подсигури задоволително газ за зимата, увери икономическият министър.

„ Нашата цел е най-малко на 150% да обезпечим потребностите ни. Не се знае въобще с „ Газпром “ ще стане ли нещо, няма ли да стане. Ние би трябвало да сме подготвени на всеки вид “, съобщи Никола Стоянов.

Докато се търсят доставки, бизнесът прикани – приоритет да е и по-ниската цена.

„ Появиха се такива хрумвания евтиният газ да отива за топлофикации, а скъпият за предприятията. Това ще докара до прекъсване на работата на предприятията и до растеж на безработицата. Хората няма да имат заплати изобщо, с цел да могат да си платят евтината сметка за парно “, разяснява Васил Велев, ръководител на АИБК.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР