Енергийната компания Инса ойл - една от двете обвинени в

...
Енергийната компания Инса ойл - една от двете обвинени в
Коментари Харесай

Инса ойл дава Асен Василев на прокурор

Енергийната компания " Инса ойл " - една от двете упрекнати в безпричинно високо нарастване на цените на бензина и дизела при паническото запасяване преди две седмици, дава финансовия министър Асен Василев на прокуратурата.

Причината - точно от вицепремиера името на компанията бе забъркано в абсурда още в неделя, по време на предаването " Защо, господин министър? " по бТВ. Освен " Инса ", Василев съобщи, че виновност има и " Сакса ойл ".

И макар че тъкмо такива са и изводите на Комисията за защита на конкуренцията, която разгласи, че двете компании " безпричинно са фиксирали цени ", то през днешния ден " Инса " твърди, че няма нищо общо и даже загатва за опити на Василев за оказване на напън.

" В отговор на това бяхме извикани на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон ", детайлности обаче няма.

Освен това от " Инса " настояват, че точно Василев наруишавал конкуренцията, толерирайки " Лукойл ", за сметка на другите. Това умозаключение е необичайно, имайки поради, че министърът на финансите приказва за рафинерията в Бургас, която е пропагандатор. Според " Инса " съветската компания продавала под пазара.

" Още по-скандално е, че усвоения от това запас евентуално отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в поддръжка на наложените интернационалните стопански наказания и рестрикции.

Министърът на финансите Асен Василев обществено призна за спогодба с компанията с господстващо състояние на пазара, вследствие на която е наложено манипулиране на ценовите равнища на горивата. По този метод е осъществена интервенция с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това слага в неравностойно състояние българските вносители на горива и представителите на интернационалните вериги ", пишат от " Инса ".

Фирмата споделя и че нямало доказателства за нейната виновност, а и че по същото време цените на дизела и бензина в прилежащите на България – Румъния и Сърбия, бележат подобен скок. Това е всъщност погрешно - цените са идентични, само че поради по-високите акцизи в Румъния и Гърция, а не поради скок в цените. Докато " Инса " е посочила цени скочили с най-малко 30 ст. междинната цена на скока в Румъния беше към 7-8 ст.

Припомняме, че " Инса ойл " стана внезапно един от огромните играчи с вноса на горива у нас и доста бързо се наложи на пазара, от скоро има и свои бензиностанции. Собственост е на Георги Самуилов, непосредствен до Делян Пеевски. Той изкупи и голяма част от противоречивите парцели на депутатата, безусловно месеци преди глобите " Магнитски " да го ударят.

Ето цялата позиция на " Инса ойл ":

Във връзка с изявлението на Вицепремиера и Министър на финансите Асен Василев в предаването на БТВ: „ Защо, господин министър? “, от „ ИНСА ОЙЛ “ заявяваме, че още на 5 януари 2022 година дружно с други български петролни компании сме предложили на държавното управление съответни ограничения, които да понижат цените за българските консуматори. В отговор на това бяхме извикани на среща на „ 4 очи “ с неразбираем подтекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е съвсем монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това запас евентуално отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в поддръжка на наложените интернационалните стопански наказания и рестрикции.
Министърът на финансите Асен Василев обществено призна за спогодба с компанията с господстващо състояние на пазара, вследствие на която е наложено манипулиране на ценовите равнища на горивата. По този метод е осъществена интервенция с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това слага в неравностойно състояние българските вносители на горива и представителите на интернационалните вериги.

В изявлението си пред БТВ Министърът на финансите не показа никакви смислени и безапелационни причини за обвиняванията си за всяване на суматоха на пазара на горива. Още повече той си спести обстоятелството, че по същото време цените на дизела и бензина в прилежащите на България – Румъния и Сърбия, бележат подобен скок.

В спешната обстановка за която приказва и Министър-председателя Кирил Петков се чака държавното управление и бизнеса да гледат в една посока и да работят за поддръжка на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от следствията. Политизирането на стопански тематики, не водят до трайно решение на задаващата се рецесия в областта на горивата, нито до изцяло стабилизиране на бранша.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР