Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли с 11 гласа за,

...
Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли с 11 гласа за,
Коментари Харесай

Енергийна комисия преодоля ветото с лекота, но ще редактира

Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли с 11 гласа " за ", 3 " срещу " и без " въздържали се " Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката , които плануват цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори до 2026 година Против гласоподаваха представители на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

" Разбираме претекстовете на президента, част от тях бяха обсъждани и тук, в Народното събрание когато гласувахме закона. Но залагаме на карта приемането на траншовете от Плана за възобновяване и резистентност ", сподели ръководителя на комисията Делян Добрев , като изясни и че този закон е пленник на ПВУ .

" И ние имаме известни терзания, само че имаме задоволително време, с цел да преодолеем възможните проблеми ", посочи още Добрев.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски също счита, че има задоволително време до началото на 2026 година , с цел да се създаде целият обезщетителен механизъм, който да помогне на енергийно бедните при възможен растеж на цените на тока на свободния пазар при въвеждането на либерализацията.

По-голяма част от съвещанието мина обаче в разногласия по точната редакция на обсъжданите текстове.

Предстои измененията в Закона за енергетиката да бъдат разисквани наново в пленарна зала.  Вчера от концепцията това да стане на изключително съвещание на Народното събрание в петък - последния ден от предизборната акция.
 КНСБ зове за отсрочване на промяната на енергийния пазар
КНСБ зове за отсрочване на промяната на енергийния пазар

И да се подкрепи акомодацията на битовите консуматори, доставчици и производители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР