Енергийната ефективност на вятърните паркове може да се подобри чрез

...
Коментари Харесай

Предлагат лесен начин за подобряване на вятърните паркове


Енергийната успеваемост на вятърните паркове може да се усъвършенства посредством управление на ъгъла на въртене на всяка от турбините в масива (снимка: CC0 Public Domain)

Учени измислиха нов метод за повишение на енергийната успеваемост на съществуващите вятърни паркове. Подходът е препоръчан от откриватели от Масачузетския софтуерен институт и може да се приложи за всевъзможни съществуващи и бъдещи планове за вятърни паркове.

Днес вятърните турбини създават към 5% от електрическата сила в света. По-голямата част от тях са част от огромни вятърни паркове с десетки или даже стотици турбини, въздушните турбуленции от които могат да си въздействат взаимно. Очевидно е, че в случай че се вземе поради взаимното въздействие на турбините, тогава може да се усъвършенства общата работа на целия вятърен парк.

Именно тази опция са изследвали ученето от MIT дружно с техни сътрудници от други институти. Моделирането и тестванията демонстрират, че съвсем всеки вятърен парк може да увеличи своята енергийна успеваемост, в случай че всяка обособена турбина работи като неразделна част от целия масив, а не като независим обект.
още по темата
Оптимизацията разрешава да се усили производството на всяка турбина с 1,2% без значение от силата напразно и с 3% при оптимална мощ напразно (от 6 до 8 m/s). Ако се вземат поради всички конфигурирани вятърни турбини в света, получава се осезателен резултат от 31 TWh спомагателна и на практика безвъзмездна електрическа енергия на година или $950 милиона спомагателни доходи за операторите, еквивалентни на инсталиране на 3600 нови вятърни турбини.

Управлението на всяка турбина в полза на целия масив ще реши и различен проблем – доста ще понижи площта, разпределена за вятърни паркове. В идеалния случай вятърните генератори би трябвало да бъдат ситуирани допустимо най-далеч един от различен, с цел да се избегне взаимното въздействие на турбулентните въздушни потоци върху лопатките. Стратегията за управление на ъгъла на въртене на всяка турбина, даже до неподходящи стойности за нея, като се вземат поради всички вятърни турбини и целия парк, разрешава компактно разполагане на вятърните генератори, което икономисва място и понижава обвързваните разноски.

Изследователите са тествали тактиката си върху частен вятърен парк в Индия, с цел да открият, че математическите калкулации изцяло се оправдават. Учените са уверени, че препоръчаният от тях модел може да усъвършенства енергийната успеваемост на всеки действителен или предстоящ вятърен парк. Всяка плантация ще има лична успеваемост при оптимизация, която зависи от доста фактори, само че приблизително подобрението ще е 1,2-3%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР