Енергийната ефективност е ключов елемент от дома на бъдещето. Жилищата

...
Енергийната ефективност е ключов елемент от дома на бъдещето. Жилищата
Коментари Харесай

Домът на бъдещето - зелен, умен и енергийно ефективен

Енергийната успеваемост е основен детайл от вкъщи на бъдещето.

Жилищата ни стават все по-умни, само че в това време и по-зелени.

Все повече хора се интересуват от повишението на комфорта на своите жилища, само че и от тяхната енергийна успеваемост.

Това стана ясно в границите на панела "Зелен дом ", който беше част от второто издание на форума Домът на бъдещето, проведен от Profit.bg.

Участие в него взеха инж. Наталия Петрова, управител бизнес развиване в Направление Системи за домашна автоматизация в Schneider Electric, Петър Петров, съосновател и шеф на студио Indorio, както и Иван Иванов, управител бизнес развиване в Home of Wool.

Според инж. Наталия Петрова от Schneider Electric енергийната успеваемост се реализира по три съществени метода - ограничение на непотребното ползване на сила, оптимално потребление на естествените условия на средата, в която се намира жилището, и ръководство на източниците на отопление и изстудяване.

"Дигитализацията и зелената концепция са директно свързани и това е първата стъпка, която човек би трябвало да направи при трансформацията към енергийно дейно ползване. За да знае къде отиват разноските му, той би трябвало да има видимост.

Дигитализацията оказва помощ за събирането на информацията и данните от обособените системи, с цел да можем да ги пресъздаваме. Така може да се види къде има преразход на сила, по кое време и какъв брой харчим и така нататък ", изясни тя.

По думите ѝ, колкото по-отворени са системите, на база на които се построява домашната автоматизация, толкоз повече са опциите за събиране на данни.

"Случвало ни се е наши клиенти в последния миг да желаят в дома им да бъде конфигурирана смарт апаратура или да се вършат други значими промени, само че постоянно е по-добре това да става на един доста по-ранен стадий.

Когато се залагат системи за отопление, за осветяване, за поливане на градината и т. н., това е добре да стане още при проектирането на самата постройка или преди построяването на електрическите съоръжения в жилищата ", съобщи Петър Петров от Indorio.

Той сподели още, че ориентацията към "зеления дом " може да стане още преди да сме избрали подобен. Още при огледа на имота може да се вземат поради разнообразни критерии, като слънцегреене, озеленяване и други

"Винаги е по-добре клиентите да получават препоръки от експерт. Защото, в последна сметка, всичко опира до пари и клиентът би трябвало да знае какво получава и какъв брой е в положение да влага. Инвестицията в "зелен " и "умен " дом е дълготрайна и се възстановява за 5-10 години, в завимост от потреблението. Освен това тя подвига и цената на парцела при следваща продажба ", сподели още Петров.

В панела "Зелен дом " стана дума и за потреблението на естествени материали в жилището, защото те имат редица преимущества пред синтетиката.

"Home of Wool съществува от 8 години, а първоначално тръгнахме от една персонална идея - да решим респираторен здравословен проблем. Така стигнахме до смисъла на естествените материали в дома. Оказа се, че някои от тях не могат да се намерят като подготвен артикул на пазара.

Меката мебел, и изключително матраците, се вършат главно от синтетични материали, които са третирани със мощни химически препарати. А обичайните материали, употребявани от епохи, като въ́лната и памука, в действителност са забравени. Така направихме един матрак за персонално прилагане, откъдето след това потегли целият бизнес ", описа Иван Иванов, управител бизнес развиване в Home of Wool.

Той изясни, че синтетиката в домовете ни заема голям % от всекидневието и оказва сериозен резултат върху здравето. Според Иван Иванов, наличието на въ́лната в интериора, като натурален материал, има редица преимущества.

Участниците в панела разясниха и бъдещето на зеления дом.

"Важно е да се знае, че спестяването на сила е съразмерно на системите, които са интегрирани в дома. Ако приказваме единствено за осветяване, спестяванията може да доближат до към 15%. Ако се включат отоплението и останалите системи, може да се стигне и до към 50% по-ниски разноски за сила ", сподели още инж. Петрова.

"Реално колкото повече системи има включени в автоматизацията, толкоз по-големи са спестяванията в дълготраен проект и инвестицията се оправдава по-бързо ", разяснява инж. Наталия Петрова от Schneider Electric.

"Всички гледаме научно-фантастични филми и някои от детайлите в тях към този момент са действителност ", разяснява Петър Петров от Indorio. Той изясни, че услугите, предлагани от интериорните дизайнери, имат за цел да спестят време и старания на потребителите и по тази причина се употребяват все по-често.

Според Иван Иванов от Home of Wool модерният дизайн и дигитализацията не пречат на това да си напомним някои от старите обичаи и да ги използваме, когато те имат своите преимущества.

"Трябва да се интересуваме от всички други възможности при обзавеждането по този начин, както започнахме да се интересуваме от храната, която консумираме и нейните съставки. Най-основните и простички материали могат да ни донесат страховит комфорт ", съобщи той.

Вижте какво още разясниха участниците в панела "Зелен дом " във видеоматериала:

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР