Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни

...
Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни
Коментари Харесай

ИПИ с анализ къде могат да се преквалифицират енергетиците

Енергетиците от въглищните региони могат да бъдат преквалифицирани в разнообразни действия в промишлеността и строителството, сочи разбор на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. В обява, озаглавена „ Енергетиците имат потребност не от пари на ръка, а от преквалификация “, Николов преглежда евентуалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната промишленост.

11 400 са евентуалните наранени работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник, написа в разбора на Института за пазарна стопанската система, като се базира на публикуваните проекти за обективен преход на трите региона.

В обявата се показва песимизъм по отношение на опцията хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни промишлености.

„ Последното налично допитване измежду работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в региона най-голямо търсене на труд има точно в разнообразни индустриални действия, както и в строителството. Оценената за 2023 година недостигаща работна ръка пък доближава 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол “, написа Николов, чиято обява е ориентирана главно към въглищния регион Стара Загора, защото той е най-засегнат.

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура сред обособените обитаеми места. Общото му умозаключение е, че в региона има дефицит на работна ръка.

„ По тази причина наподобява изключително уместно да се влага в преквалификацията и основаването на нови умения на тези служащи във въглищните региони, чиито днешни работни места са изключително застрашени. Разбира се, този развой можеше – и трябваше – да е почнал преди години, защото проектите за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от през вчерашния ден, само че по-добре да стартира през днешния ден, в сравнение с още веднъж да се чака последният вероятен миг “, разяснява още Адриан Николов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР