Енергетиците от комплекса „Мини Марица – изток” ЕАД се вдигнаха

...
Енергетиците от комплекса „Мини Марица – изток” ЕАД се вдигнаха
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Политици са предавали националните ни интереси, протестираме да не стане така и в Катовице

Енергетиците от комплекса „ Мини Марица – изток” ЕАД се подвигнаха на протест, проведени от двата огромни синдиката в страната – „ Подкрепа”и КНСБ. Вчера КНСБ провежда недоволните в индустриалния регион. Днес предиминути, „ Подкрепа” поведе за следващ път миньори и представители от металургията и химическата промишленост на митинг в София. Защото тук, в столицата, се вземат решение всички значими национални проблеми. Президентът на синдиката Димитър Манолов разяснява основанията за недоволството пред „ Новини.бг.”:

Следващата седмица ще има съвещание в Катовице, Полша, на страните, подписали Парижкото съглашение за климата, на което ще се преглеждат разнообразни негови аспекти. Там би трябвало да бъде показана и позицията на България.

Това, което нас ни тревожи е, че както е известно на територията на комплекса „ Мини Марица – изток” се създава сред 42-60 на 100 от енергетиката на страната ни според от сезона. Т.е. прекратяването на това произвеждане ни слага пред доста съществени тествания, най-малкото от които би било неимоверното повишаване цената на тока, в случай че се наложи да го внасяме. Но по-голямата несгода би била, в случай че се окаже, че няма от кое място да внасяме ток. Ние изнасяме за съседите ни ток, само че към нас никой не създава. Пробемът нараства лавинообразно по веригата надолу, защото с производствата в региона са свързани към 150 000 индивида, за които това е единствен източник за прехранване и съществува действителна заплаха в този район да настане пустота. Това е моноиндустриален регион, в който друго съвсем няма какво да се прави. Или най-малко в кратковременен проект.

Позицията на България в Катовице ще бъде показана от президента, само че тя е направена главно от министерствата на енергетиката и екологията.

Настояваме страната ни да бъде предпазена, посредством тази позиция, по този начин щото да сме предпазени от изброените нагоре рискове. Паралелно с това желаеме да се спре безумното нарастване на квотите, които се заплащат за излъчвания. Там има политика, която може да бъде подложена на критика, защото България повече пречиства, в сравнение с замърсява въздуха. Говорим за политика на еко неутралитет.

Неведнъж в нашата история родни политици са си мълчали, когато е трябвало да пазят страната ни. Затова настояваме този път това да не се случва още веднъж.

Половината от страните в Европейски Съюз са застрашени също от провеждането на такава късогледа политика и това са стопански мощни страни като Германия, наред с такива като нашата, Словакия и други В Полша пък енергетиката е на 80% подвластна от изгарянето на лигнитни въглища в елцентрали. Така че имаме общи проблеми, които се нуждаят от рационални и уравновесени решения.”
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР