Енергетиката е областта, която ще свързва София и Баку за

...
Енергетиката е областта, която ще свързва София и Баку за
Коментари Харесай

Румен Радев: Енергетиката e областта, която ще свързва София и Баку за много години напред


Енергетиката е региона, която ще свързва София и Баку за доста години напред. България удостоверява поддръжката си за Южния газов кулоар, където Азербайджан има основно значение, тъй че да имаме действителна диверсификация в Южна и Централна Европа за източници и направления на доставка на газ. Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Радев е на публично посещаване в Азербайджан до събота. По време на визитата му ще бъдат разисквани политическите връзки и икономическото съдействие сред двете страни.

Добрият политически разговор е доказателство за положителните връзки сред България и Азербайджан, акцентира президентът Радев. Той удостовери поддръжката на страната ни за Южния газов кулоар, където Азербайджан има основна роля и с помощта на който страната ни чака по 1 милиард кубически метра азерски природен газ годишно от 2020 година.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също отббеляза значимостта на Южния газов кулоар. " Финансовият детайл на този план е 40 милиарда $. В него вземат участие седем страни. Сред тях е и Азербайджан, който разполага с големи количества газ в находището " Шах Дениз ". От това находище газ ще постъпва в България. С това ще допринесем за енергийната сигурност и сигурност на страната ви ", съобщи Алиев, представен от БНР.

Азербайджан ще работи за разширение на мрежата от бензиностанции в България, добави Радев. Освен това Република Азербайджан със своите високи капиталови и софтуерни благоприятни условия в региона на енергетиката е подготвена да работи взаимно с България за газифициране, акцентира българският президент.

Двамата президенти се договориха за директна въздушна линия сред София и Баку. Очаква се това да стане още от 1 януари 2018 година

" Това съответствува и с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка България удостоверява и своята поддръжка към Република Азербайджан за новото всеобхватно съглашение с Европейския съюз. България поддържа напъните на Европейския съюз за източното партньорство, за превръщането на този район в постоянен, сигурен и проспериращ ", съобщи още президентът Радев.

" България за нас е доста непосредствен сътрудник и другарска страна. Сътрудничим си интензивно в интернационалните организации. Визитата Ви демонстрира, че сме близки страни и съдействието ни ще продължи сполучливо ", акцентира по-рано президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Радев ще се срещне също с премиера на Азербайджан и със заместник-председателя на Народното събрание.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР