Емпатията е способността да се разбере как се чувства друг ...

Емпатията е способността да се разбере как се чувства друг

E.M.P.A.T.H.Y.

Емпатията е способността да се разбере по какъв начин се усеща различен човек. Според ново проучване от Харвард „ Ефектът на съпричастността “, това е линия, която може да бъде научена и развита. Изградете съпричастност и ще бъдете по-ефективен бизнесмен и водач.

Авторката Хелън Риес е психиатър от Харвард, създала образование за съпричастност въз основа на своите проучвания в невробиологията. Въпреки че нейните изследвания са направени върху здравни експерти, характерностите на съпричастността, които тя разпознава, могат да бъдат употребявани за по-силни връзки сред вас и вашите чиновници, клиенти или връстници във всяка област. Ето седемте умения, от които се нуждаете, с цел да развиете E.M.P.A.T.H.Y.

E - Eye contact /Контакт с очите/

В западните общества споделяме, че „ очите са прозорецът към душата “. Много култури имат версия на една и съща фраза. „ Осъществяването на контакт с очите е измежду първите човешки прекарвания “, написа Хелън Риес. Тя предлага да организирате срещи лице в лице колкото е допустимо повече. Това ще ви помогне да изберете невербални нюанси, които гласът на човек не предава. Освен това, когато се срещате с хора за първи път, поддържайте контакт с очите, до момента в който не забележите цвета на очите на човек.  

M - Muscles for facial expression /Мускули за изражение на лицето/

Мозъците ни са свързани с автоматизирано подражаване на изражения на лицето. Когато някой ви се усмихне, съвсем постоянно отвръщате с усмивка. Това е автоматизиран отговор. Но вие също можете да извършите разликата сред подправената и същинската усмивка на благополучие. Мускулите на лицето рядко лъжат. Обърнете им внимание!

П - Posture /Стойка на тялото/

Седнете високо. Това допуска „ благополучие или убеденост “. Като доктор Риес показва почитание и престиж, като седи с пациенти, обръща тялото си към тях, навежда се напред или стои на равнището на очите.

А – Affect /Емоция/

Афектът е научният термин за страстта. Обърнете внимание на прочувственото положение на човек – дали той е печален, нервиран, комплициран или е във екстаз. Има дребен късмет да поддържате връзка дейно, в случай че не умеете да разбирате страстите на хората към вас.

T - Tone of voice /Тон на гласа/

Научих нова дума в книгата на Риес: „ prosody “, която лингвистите употребяват, с цел да се базират на вашия вокален ритъм, темп и височина. Според Риес просодията „ влива пласт страст към изговореното слово, което обогатява смисъла на всяка дума “. И поучава - разговаряйте със своите другари в сложни моменти.

Н - Hearing the whole person /Изслушване/

" Емпатичното слушане значи да обръщате внимание на различен човек, да идентифицирате неговите страсти и да отговаряте със съчувствие и без преценка ", написа Риес. Например, не говорете, когато сте в „ алената зона “. Когато страстите набъбнат в спор, направете крачка обратно. Не прекъсвайте! Опитайте се да не се влияете от страстта на другия човек, в случай че той е сърдит.

Y - Your response /Вашият отговор/

Емоциите са заразителни. Може да не осъзнаете, че прочувственото ви положение рефлектира върху другите. Чрез споделени невронни мрежи възприятията ви към другите могат да предават доста значима информация за това по какъв начин те претърпяват това, което казвате и вършиме. Ако сте ядосани или не сте сигурни в себе си или се страхувате, тези страсти ще повлияят на качеството на вашата връзка. Обърнете внимание на това по какъв начин се чувствате, тъй като това е сигнал за това по какъв начин ще се усещат хората към вас. Съчувствието може да бъде билетът ви за по-добра връзка с близките, и не на последно място - за триумф.

Източник: Кармин Гало, Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

 

Източник: manager.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg