Емоционалното прегаряне или бърнаут е все по-често срещано състояние, от

...
Емоционалното прегаряне или бърнаут е все по-често срещано състояние, от
Коментари Харесай

Кои са физическите признаци на бърнаут?

Емоционалното прегаряне или бърнаут е все по-често срещано положение, от което страдат милиони хора. Някои осъзнават положението си, други не. Бърнаут е сериозен проблем, който се предизвиква на първо място от стрес и напрежение. Всички задължения, които актуалният човек има на раменете си, оказват въздействие върху психологичното и прочувственото положение.

Работата, грижите за обичания човек, децата, фамилията, проблемите и всички съпътстващи ги условия всеки ден основават условия за хронично високи равнища на стрес в организма. Класическият и най-разпознаваем симптом на бърнаут е загубата на интерес към работата. Ако към този момент не ѝ се наслаждавате, това може да е индикатор за начална фаза на бърнаут. Това постоянно води до понижена продуктивност, неспособност за съблюдаване на периоди, спад в креативните качества.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате подозрения за бърнаут незабавно се консултирайте с доктор.

Кои са психологичните и прочувствени признаци на бърнаут?

Три са основните прочувствени признака на бърнаут, съгласно лекар Сю Варма, психиатър и клиничен помощник по психиатрия в Медицински център „ Langone “ в Ню Йорк, представена от parade.com. Сред тези признаци са възприятие на раздалеченост, изолираност от работата, липса на задоволство и чувство за спад в компетентността. В такива моменти съзнанието се впуска във все по-чести и по-дълбоки отрицателни мисли, които основават още повече компликации в оправянето с работата.

Човек става раздразним, елементарно експлозивен, трансформира настроенията си постоянно, отдалечава се от околните си, губи интерес към нещата, които другояче харесва, усеща тревога и безпокойствие. В по-тежки случаи може да се появят и суицидни мисли. Състоянието на бърнаут може да имитира меланхолия.

Кои са физическите признаци на бърнаут?

1. Безсъние.

Безсънието може да се дължи на бърнаут и прочувствено пресилване. То може да е съпроводено с тежка отмалялост, липса на сила, промени в механизмите на съня.

2. Главоболия.

Честите главоболия могат да са физическо проявяване на бърнаут, породен от хронично напрежение и стрес. Това е по този начин нареченото тензионно главоболие или главоболие, породено от мощно напрежение. То може да е съпроводено от гадене, повръщане, замаяност, сензитивност към тон и светлина.

3. Стискане на челюстта

Стискането на челюстта е един от признаците на бърнаут или прочувствено пресилване. Случва се поради нарасналата възбудимост и нервност на нервната система, която предизвиква неволево притискане на мускулите на челюстта.

dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР