Емоциите и размяната на подаръци не бива да приспиват бдителността

...
Емоциите и размяната на подаръци не бива да приспиват бдителността
Коментари Харесай

3 съвета за кибер-безопасност в празничния сезон

Емоциите и размяната на дарове не трябва да приспиват бдителността ни

Кибер-престъпниците чакат с неспокойствие да се “разсеем ” около празниците и да забравим отбраната на цифровите си активи (снимка: CC0 Public Domain)

С навлизането в празничния сезон ни залива вълна от страсти и наслада, до момента в който чакаме с неспокойствие да заменяем подаръците и да изкараме няколко чудесни дни с околните си. Това време е плодородно и за кибер-бандитите. Има няколко неща, които е значимо да създадем за своята кибер-безопасност и физическа сигурност през празничния сезон.

По време на идните фамилни събирания не трябва да забравяме положителните практики за цифровата сигурност на своето семейство. Еуфорията не трябва да притъпява бдителността ни.
Активност в обществените мрежи
Потопени в насладата от подаряването на дарове по време на празничния сезон, всекидневно сме склонни да споделяме заниманието си в обществените мрежи. Но това дава информация за нас на всички – освен на приятелите и околните. Снимките ни в обществените мрежи могат да разкрият къде се намираме и какво вършим, а нерядко и какъв брой време отсъстваме от вкъщи си. Това са „ скъпи “ данни за всички недобронамерени играчи.

Не по-малко рисково е и проявлението в обществените мрежи на новите придобивки – изключително такива, които биха могли да се употребяват за пробив. Всяка джаджа, която би могла да е обвързвана към мрежата и да послужи за „ малка врата “ към цифровото ни пространство, може да съставлява обект на интерес за злонамерени лица. Да не забравяме, че към този момент има случаи на мрежи, хакнати през аквариум с „ интелигентен “ термостат или робот-прахосмукачка.
Рискове на софтуерните джаджи
Изключително значимо е да разпознаем присъщите опасности, които идват с новите софтуерни джаджи. От събирането на данни до софтуерните уязвимости – тези устройства могат да бъдат сериозна опасност за поверителността и сигурността на децата и фамилиите.

Трябва да сме внимателни, когато вкарваме в всекидневието си нова цифрова „ играчка “. Първа грижа е да защитим новите устройства. Повечето IoT устройства се доставят с фабрично заложени пароли, предопределени за бърза замяна. Колкото и да сме улисани в празничните прекарвания, в този момент е моментът да създадем нова, здрава ключова дума за всяко устройство, употребявайки композиция от основни и дребни букви, числа и специфични знаци. После може да е късно.

Когато настройваме новите джаджи, не трябва да забравяме да прегледаме настройките за дискретност, гарантирайки, че събирането на данни е минимално и в сходство с наредбите, а разрешенията ни защищават от непростим достъп до функционалности като камери или микрофони. При устройствата, подарявани на деца, би трябвало да активираме и персонализираме функционалностите за родителския надзор, да дефинираме достъпа до уместно за възрастта наличие и да ограничим онлайн взаимоотношенията по подобаващ метод, с цел да противодействаме на всички евентуални опасности, свързани с кибертормоз. Има ли алтернатива за многофакторно засвидетелствуване, най-добре е да се възползваме от нея.
Wi-Fi мрежи
Тъй като публичните Wi-Fi мрежи не изискват засвидетелствуване, всеки може да получи достъп до тях, в това число и злонамерени хитреци. Те могат да „ застанат “ сред нас и точката за връзка. По този метод те елементарно могат да се доберат до данните, които изпращаме и получаваме.
С две думи, най-добре е да не използваме незащитени публични Wi-Fi мрежи. Те са същинска златна мина за киберзлодеите. Ако въпреки всичко би трябвало да използваме социална Wi-Fi, налага се да активираме виртуална частна мрежа (VPN).

Добре е и да защитим своята домашна Wi-Fi мрежа. Тя би трябвало да има постоянна ключова дума, само че за по-голяма сигурност можем да сменим общоприетото й име. Няма причина да не се възползваме и от функционалностите за криптиране на рутера, стига да има такива, а всички модерни рутери ги имат. Споделянето на пароли за WiFi би трябвало да става деликатно. Ако има опция за образуване на „ мрежа за посетители “, в този момент е идеалното време да я използваме и да дадем достъп на всички, които идват вкъщи, по сигурен метод.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР