Емисиите на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, са се

...
Емисиите на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, са се
Коментари Харесай

Емисиите на въглероден диоксид удариха рекордно ниво през 2023г.

Емисиите на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, са се нараснали до рекордно равнище през 2023 година Все отново растежът се е забавил спрямо предходните години с помощта на продължаващото развиване на чистите технологии, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Емисиите на CO2 от енергетиката са нарастнали с 1,1% през 2023 година, увеличавайки се с 410 млн. тона до рекордните 37,4 милиарда тона, забавяйки се по отношение на растежа от 490 млн. тона през 2022 година “, съобщи Международната организация по енергетика (МАЕ)в годишната си актуализация на излъчванията.

МАЕ съобщи, че без технологии като слънчеви панели, вятърни турбини, нуклеарна сила и електрически коли световното нарастване на обвързваните с енергетиката излъчвания на CO2 през последните 5 години щеше да бъде три пъти по-голямо от записаните 900 млн. тона.

Над 40 % от миналогодишното нарастване на въглеродните излъчвания от енергетиката е резултат от тежките суши в Китай, Съединените щати, Индия и други страни, които понижиха производството на водноелектрически централи и принудиха предприятията за комунални услуги да прибягват до изкопаеми горива.

Без дефицита на вода световните въглеродни излъчвания единствено от производството на сила щяха да намалеят през предходната година.

Енергийните въглеродни излъчвания в Китай и Индия се усилиха през 2023 година, до момента в който развитите стопански системи означиха рекорден спад, макар че стопанските системи им набъбнаха. Техните излъчвания спаднаха до 50-годишно дъно, защото търсенето на въглища се намали до равнища, невиждани от началото на 1900 година

За първи път през предходната година най-малко половината от силата, създадена в развитите стопански системи, е от източници с ниски излъчвания като възобновими енергийни източници и нуклеарна сила.

Въпреки че излъчванията на Китай нарастват, през 2023 година той е добавил толкоз мощности за фотоволтаична сила, колкото целият свят през 2022 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР