Емилиян Гебрев © Николай Дойчинов Журналистическо разследване на New York

...
Емилиян Гебрев © Николай Дойчинов Журналистическо разследване на New York
Коментари Харесай

Разследване на New York Times за отравянето на Емилиян Гебрев получи "Пулицър"

Емилиян Гебрев

© Николай Дойчинов Журналистическо следствие на New York Times за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев е част от материалите за които изданието получи най-престижната премия за публицистика - " Пулицър " в понеделник вечерта.

Наградата е за серия от текстове, разобличаващи интернационалните интервенции на режима на съветския президент Владимир Путин. Журналистите на Times са репортерствали от Украйна, Мадагаскар, България, Либия и Централна африканска република.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Част от наградените текстове са за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Техен създател е Михаел Шуърц, който е експерт по Русия. Той събира информацията по текстовете благодарение на българския публицист Боряна Джамбазова, която работи с Times от няколко години.

Текстовете, оповестени през октомври и декември 2019 година, дават цялостна картина на активността на съветското военно разузнаване (ГРУ) и отношението му към опита за отравяне на Гебрев през 2015 година, както и няколко други случая в Европа, измежду които и отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал в Лондон през март 2018 година.

Връзката сред опитите за ликвидиране на Скрипал и Гебрев беше изнесена в следствие на " Капитал " още през януари 2019 година. Впоследствие уеб сайтът belingcat разкри самоличността на сътрудниците, които са взели участие в интервенцията.

Разследването за опита за ликвидиране Гебрев, сина му и чиновник на " Дунарит ", което прокуратурата стартира през 2015 година е водено мудно, а малко по-късно - спряно. Работата по случая е обновена след интернационален напън и след изявленията от януари 2019 година

Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров, който не криеше близостта си с съветския основен прокурор Юрий Чайка, в началото стартира версията, че в салатата, която е ял Гебрев във вечерта на отравянето, е имало пестициди.

Чак след отдръпването на Цацаров като основен прокурор в края на 2019 година от държавното обвиняване потвърдиха имената на трима от участвалите в атентата против Гебрев, посочени от belingcat и New York Times. През януари тази година прокуратурата упрекнати задочно тримата съветски жители, за които има данни, че са сътрудници на ГРУ.

Паралелно с опита на ГРУ да убие Гебрев против него работи и всички вероятни свои органи българската страна. Освен, че е непрекъсната цел на медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, той и синът му са обвинени, а против тях текат непрекъснати инспекции от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество и Национална агенция за приходите. Преди няколко седмици Гебрев се оплака, че страната е блокирала за следващ път покупко-продажбите му за експорт на оръжие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР