Емилия Милчева, Дойче велеЗапазването на шефовете на служби, назначени от

...
Емилия Милчева, Дойче велеЗапазването на шефовете на служби, назначени от
Коментари Харесай

Как Румен Радев овладя сектор Сигурност в държавата

Емилия Милчева, Дойче веле

Запазването на шефовете на служби, назначени от президент, стартиран от резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и определен по спуснат от Москва профил, е политическо самоубийство за българската парламентарна народна власт.

Възможно ли е държавно управление, излъчено от Народното събрание в парламентарна по Конституция страна, да резервира на постовете им шефове на спецслужби, назначени от един единствен човек? При неустойчивата българска народна власт и войната в Украйна, разпространяваща неустойчивост по света, това би било еднакво на политическо самоубийство. По БНР през вчерашния ден някогашният министър председател Иван Костов предизвести, че защото нямат връзка с " многопартийната политическа система, тези служби са рискови ".

Затова и тяхната промяна е измежду тематиките, обсъждани на траялото четири часа и половина съвещание на Националния съвет на " Продължаваме промяната " (ПП) - в подтекста на отдалечаването на България от Европейски Съюз и НАТО и заплахата от превес на проруските сили в българския парламент в идващите година-две. Дискусиите от партийния конгрес станаха обществено притежание откакто ги популяризира депутатът от Политическа партия Радостин Василев, който записал и съвещанието. " Без да се сменят службите, ще ви неодобряват отвред ", цитира Борисов съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ го знае най-добре - наясно е какви са опциите на службите и техните осведомителни масиви. Той смени шефа на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Петко Сертов на осмия ден от клетвата, която постави първото му държавно управление - публично бе обявено, че решението е в съгласие сред Борисов и президента Георги Първанов.

Вече две години бранш сигурност в България е овладян от президента Румен Радев посредством назначенията, осъществени от неговите служебни ръководства. Да, това е политикът с към момента най-голям рейтинг, и да - това е оня, който се включи в разграждането на модела на ГЕРБ единствено с един вдигнат пестник и за 2 години съумя да го смени със собствен.

Цялото президентско войнство

Резултатът е, че шефовете на контраразузнаването, външното разузнаване, военното, на НСО, на организацията за подслушване и следене са все на президента Румен Радев, като измененията стигнаха и до заместниците им. А все по-често из коридорите на Министерство на вътрешните работи като кадровик на бранша е спряган неговият консултант Пламен Узунов. Настоящият длъжностен кабинет на Радев преназначи преди месец на поста ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, който предходният длъжностен министър председател Стефан Янев изтегли от Кюстендил, където ръководеше локалната териториална дирекция. До октомври 2027 година бе преназначен скорострелно от служебното държавно управление и шефът на Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО) Бисер Борисов, назначен през 2021 година отново от Янев. Това е службата, която се занимава с подслушване и следене.

През юни 2021 година беше освободен и тогавашният началник на ДАР (Държавна организация Разузнаване) Атанас Атанасов с претекста, че не е предоставял нужната информация на президента. В изказване Атанасов съобщи, че главната причина за отстраняването му е " дългата ръка на Кремъл и ненапълно координирани дейности с един прочут предприемач с доста обвинявания, които може и да са едно цяло с Кремъл ".

Съгласувано с партньорските служби

Репликите от записа, които ще докарат огромни главоболия на Политическа партия и нейните водачи Кирил Петков и Асен Василев - наред с неприятната им кадрова политика, също са свързани със спецслужбите. Става въпрос за тази, че имената на бъдещите шефове на служби са " синхронизирани с посолствата ". Следва въпрос и отговор на Василев, че " ДАНС, НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи – това са наши хора, които са избрани от посолството ". По Нова телевизия Асен Василев изясни, че застава зад всяка своя дума от записа и е в реда на нещата съгласуването с партньорските служби, защото България е член на Европейски Съюз и НАТО. От записа излиза наяве, че от Политическа партия считат да привлекат външни консултанти, които да оказват помощ за " конструирането " на службите и да изчистят " съветския актив в тях ". Доста евентуален сюжет, тъй като в това не сме сами, а сме с външните сътрудници, споделя Асен Василев на форума.

Подкрепата на партньорските служби безспорно е нужна поради неналичието на доверие в българските и е измежду неназованите обществено трудности за присъединението към Шенген.

Предвид нападателната съветска агитация обаче в приложимост към този момент е пусната изпитаната хибридка - eто ви доказателството, че България е прислужник и значимите решения се вземат в непознати посолства. Вътрешна македонска революционна организация и " Възраждане ", за която съветската посланичка Елеонора Митрофанова с наслада би гласувала (по личното ѝ признание), към този момент подадоха сигнали до прокуратурата за едно и също - за закононарушение срещу републиката, осъществено със " синхронизирането ".

Позициониране в локалната власт

" Рудигейт ", както към този момент назовават аферата със записа, разкри и упоритости на президента да се нарежда и в локалната власт. Асен Василев обрисува нагледно процеса с думите: " Защото Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков (Николай Копринков, консултант на президента, б.а.). И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това сега се случва на безусловно всички герберски кметове (ГЕРБ е монополист в локалната власт, б.а.). И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с локалните кметове ".

Как по този начин Радев е хванал подръка Гешев - нали вдигнатият пестник беше и против него, а и не подписа от раз указа за избора му. Не го подписа, само че го изясни с обстоятелството, че не е имало състезателност, защото кандидатурата на Иван Гешев е била единствената - само че броят на претендентите не зависи от Гешев.

До момента президентът не е коментирал записа и намесването на името му в него. Иван Костов предизвести, че съветският интерес е да няма постоянно държавно управление в България и по тази причина съветските специфични служби се пробват да разбият политическата система, а Радев " някак си ги обслужва ". Потвърждение може да се откри в позициите, които президентът изрича, за неутралитет към войната в Украйна и без военна подкрепяне и други сходни. Едва ли може да бъде забравено, че за неговия избор като кандидат-президент на Българска социалистическа партия е подозиран някогашният резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в България ген. Леонид Решетников. В изявление на починалия към този момент публицист Георги Коритаров за предаването " Свободна зона " през 2016 година, Решетников позволява, че определеният за президент Радев може " да изиграе забележителна роля " България да поеме отвън Европейски Съюз и НАТО. Днес към този момент се виждат и помагачите в този развой - партия " Възраждане ".

Възможно ли е държавно управление, излъчено от Народното събрание в парламентарна по Конституция страна, да резервира шефове на спецслужби, назначени от човек, повдигнат за президент по спуснат от Москва профил? В името на националния суверенитет и сигурност е наложително да ги смени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР