Емил Велев продължава да е последният треньор, извел Левски до

...
Емил Велев продължава да е последният треньор, извел Левски до
Коментари Харесай

Емил Велев - Кокала води шаман от Израел на финала за Купата на България, отрича да е проклел Левски |

Емил Велев продължава да е последният треньор, извел Левски до купата в България. Специалистът, който сега е отпред на третодивизионния Вихрен, даде изявление пред известния Youtube канал " Трибуна Левски ".

Велев бе и асистент на Мъри Стоилов в интервала на " Синята приказка ". В типичния си закачлив жанр Кокала се върна и към тези времена...

За " синята приказка " при Мъри Стоилов

Страхотни мачове. Естествено, черешката на тортата беше Киево. Бях докарал и един шаман от Израел, който апропо беше и на предходните мачове. Мъри ме попита тогава дали отново ще пристигна. Аз крещя: " Номер едно идва, лети със самолета ". Плащахме му билетите, отиване и връщане. И влиза този в съблекалнята. Набожен израелец си е. Носеше половин кило сол и някакви стотинки. Събрахме играчите преди подготовка и им споделих да си дадат обувките, с които ще играят. Той мина и почна да ръси на всеки вътре със сол. Особено Домовчийски - два пъти му постави и два пъти вкара гол. И вика: " Ей, отлично бе, какъв е тоя шаман ". Та го водихме и на реванша в Киево (Верона). Питах го какво ще прави в този момент. Изчакахме да забележим на коя врата ще атакува Левски и там той хвърли една монета от техните шекели - желязна. Ако те удари с нея, напряко си нокаут. И в действителност в 20-ата минута ли беше, Мечо излъга един и вкара за 1:0. После и Бардон вкара...

Дали ще викне шамана и за финала на 11 май?

Не знам в този момент дали с тази пандемия ще се качи на самолета въобще. Тях ги е боязън повече от нас. Ама ще му се обадя да видя дали ще може да пристигна. Ще му вземем билет за " Уиз Еър " - 20 евро.

За началото в Левски

През целия ми умишлен живот съм бил от Левски. Закърмен съм от дребен със синята концепция. Още от татко ми, родственици... Малки изключения са били от другия лагер. Моят квартал, в който съм израснал, беше на 90 % единствено левскари. Лозенец се назовава. Започнах моята кариера на стадион " Раковски ". Знаете, че имахме две школи - Левски " Раковски " и Левски " Герена ". В старшата възраст ни сплотиха тимовете. Помните и оня скръбен край през 1985 година, след който бяхме изгонени и се наричахме с други имена. Доста хора бяхме осъдени. Включително и Ицо Стоичков от ЦСКА. До 1989 година също съм имал прелестни мигове в първия тим. Дори в 2-3 години си припомням, че бях и капитан на този тим. С доста положителни футболисти. После всеки пое по своя път, някои отпътуваха в чужбина. Пътищата ни се разделиха, само че постоянно тимът е оставал в сърцето ни. После отидох в Израел, където изкарах 15 години единствено с едно спиране през 1995/96, когато се прибрах. Знаете, че тогава Славия стана първенец. Ние заслужавахме повече, само че имаше и други аргументи. Всички се досещате защо става въпрос.

Чак през 2003 година се върнах отново в България и попаднах на работа в Левски. Дойде и Мъри Стоилов тогава. Хубавите мемоари, първенци, Шампионската лига... След това взех решение да си продължа кариерата и като старши треньор, тъй като въпреки всичко това са нашите упоритости. Да можеш да ръководиш даден тим. При мен се натрупаха много тимове, само че сърцето ми си е в Левски. Не мога да си изкривявам душата.

Как го блъснали с секира на светофара на Орлов мост

Случаят е следният. Преди един мач с ЦСКА правехме ремонт с жена ми у дома. Закарах майстора до " Младост ", след което се връщам по " Цариградско шосе ". Аз съм със " Застава юго ", а някакъв с " Лада " ме засича. Аз също го засичам. Чудя се какво искаше този човек. Дали не ме позна, може пък да е бил от другия лагер... На Орлов мост имаше запушване, към този момент ставаше мрачно. Аз разтварям вратата и разтварям неговата, с цел да му желая пояснение. Естествено с леки псувни. Изведнъж той се наведе вдясно и виждам с периферното зрение една брадвичка. Туристическа брадвичка. И аз, до момента в който се дръпна, той ме удря може би с тъпата част и оттова шурва една кръв от главата ми. Викам: " Ей в този момент те пребих тука ". Имаше запушване неповторимо. Спряха всички коли. Мина кола за спешна помощ и в " Пирогов " ми зашиха главата с не знам какъв брой шева. После отивам да си взимам колата. Връщам се на Орлов мост и там намирам записка: " Емил Велев, явете се в Първо районно ", това чорбарското. Както приближих районното, няколко полицая и " бам "! Закопчаха ме с белезници и хайде вътре зад решетките. Обвиниха ме, че съм нападнал кротичък жител. Аз им обясних, че той ме е блъснал с секира. Беше опит за ликвидиране за мен. Цяла нощ не можаха да ме изкарат от ареста. На другия ден ме чакаха на " Герена " с шпалир, а аз с превръзка на главата. Даже не се запознахме с тоя човек, който ме удари. Но по-късно бихме ЦСКА. Било е някъде 1986 година.

За успехите над безконечния противник

Бяхме ги победили 7 пъти подред! Затова и Милко Балев от Министерски съвет се издразни и ни наказаха толкоз грубо клубовете през 1985-а. Емо Спасов хвана Янчев за гушата. Ицо Стоичков го блъсна, а аз отидох и блъснах Ицо. Така се завъртяха нещата, само че като преживелица беше много несериозно. Наистина беше нагласена цялата история, някаква превъзбуда имаше в хората с " четирибуквието ".

Често си разказвахме какво е било предната вечер по заведенията. Но единствено когато е било позволено! Най-много се радвахме след победа над ЦСКА да излезем и двата тима на заведение. Загубилият плащаше. Бог да го елементарни Георги Димитров-Джеки. Викам, Жорка, днеска отново ще би трябвало да плащате.

За купата като треньор през 2009 година

Гонзо беше на лекуване в Сърбия при Марияна преди дербито с ЦСКА. Не знам там какви са процедурите на мускулите. Лепи ли ги, шие ли ги... Върна се, мина през наложителен фитнес тест и той го устоя. Иначе щеше да е аматьорско да го пусна контузен и да куца по терена. Можем да си приказваме всичко за Гонзо, само че той тогава направи доста мощни мачове. Вкара двата гола и против Литекс в Ловеч. Дарко му подаде, секторът с нашите почитатели се възпламени. Донякъде се неглижира тази наша купа, което на мен не ми прави положително усещане. Как тимът не играел добре... Това беше и оправданието на Батков, когато ме освободи. Таксиджията на летището му споделил, че не играем по никакъв начин добре. Как тогава сме биели? Истината е, че ние изцяло справедливо станахме първенци. Напълно справедливо!

" Шадраванчето " (Георги Петков) го болеше рамото и отпътува за Гърция да се лекува. Така Божидар Митрев се озова на вратата. Той трепереше малко, само че няма значение. Изкара си мачовете. С Божката на вратата бихме ЦСКА.

Бях прелестно сюрпризиран от сериозността на някои футболисти, изключително бразилците Зе Соарес и Жоазиньо. Велислав Вуцов тях ги беше отписал, дори не искаше да са в тима. Викам: " Вили, това са доста положителни футболисти ". Което се потвърди по-късно. Единствената ми неточност, която признавам, е, че не пуснах Жоазиньо на реванша против БАТЕ Борисов. Аз към този момент бях треньор. Обади се Батков 16 хиляди пъти, аз не му подвигах. После и Лъчо Танев звъня да играел Николай Димитров Хичо. И аз пуснах него. Ако си спомняте, той е доста добър футболист, само че пропусна няколко гола в Беларус.

Но като цяло никой не ми се е бъркал. Кой да ми се бърка? Батков схваща от Дерипаска и Чорни.

100% щяхме да създадем и дубъл, само че в полуфинала за Купата на България отпаднахме злополучно в Благоевград. Те убиваха темпото Пирин. Спас Делев лежа 78 минути от 90. Направете си сметка какъв брой е играл!

Дали в действителност е проклел тима?

Това е простотията на Тити " Тути " Папазов, който споделяше на всички места, че съм проклел тима. Разбирате ли защо става въпрос? Еми не е по този начин. Това е клубът на народа, моят клуб. После започнаха да ме питат дали съм махнал клетвата, която в действителност не я е имало. Не се маха нещо, което не е било. Затова на финала би трябвало да бием " четирибуквието " - тим без име.

За аления картон против Аалст

Съдията беше руснак. Мислехме, че този мужик ще свири обикновено за нас, само че се оказа, че не свири. Даде ми жълт картон и към този момент нямаше да мога да играя на реванша. След това към този момент един от Аалст доста ме издразни. Едно джудже, което ме риташе. Изпрах му един пестник във врата и нокаут зад тила на съдията. Точно тогава обаче реферът се обърна и по този начин ме изгониха.

Защо Спас Русев не го назначи дружно с Аврам Грант?

Спас Русев нищо не разбираше. Грам не разбираше този пернишки водач. В последния миг се извъртя. А щеше да е интелигентен ход с Грант. Много сериозен потенциал щеше да пристигна в България. Имаше визия и за школата на Левски. Съмнявам се парите да са били проблем, макар че Грант надали щеше да се съгласи да пристигна за под 800-900 хиляди евро. Но договорите бяха подготвени, той беше в София, юристите му също. Изненада се, когато се обадих и му споделих, че Левски са назначили Делио Роси.

За идеалния тим на Левски съгласно него

Вратар Михайлов - Боби и татко му. Пламен Николов десен бек. Отляво Аладжов, Петър Петров... В отбрана Грънчаров, Весо Балевски, Мъри също играеше добре като защитник. В средата естествено аз. Също по този начин Емо Спасов, Сираков, Гошо Йорданов-Ламята. Вече напред приказваме за звезди като Искренов, Мишо Вълчев, Пламен Цветков, Руси Гочев - неповторимо крило. Такова центриране като на Гочев не сте виждали.

Най-силният чужденец за всички времена е Седрик Бардон. Не приказваме за Дембеле, който тичаше с бутилка уиски и кола, след това късаше мрежите. Но като футболист, който да ти цялостни окото, беше Бардон! Мъри го докара в последния миг, имаше 4-5 часа трансферен прозорец. Пробвах го на джитбол. Вярно, че аз съм доста добър, само че и той не сбърка нито една топка! После взе присъединяване за 10 минути в контрола със Сливен. Мъри дори беше викнал Ал Бънди (Херо) да го гледа. Той също доста хареса Бардон.

За завръщането на Попето

Попето, вижте в този момент, щом е завършил в чужбина, вярно е избрал Левски, тъй като си е левскарче. Израсна на " Раковски ", след това на " Герена ". Взехме го в мъжкия тим, само че той избяга с Бандаловски в Холандия. Аз доста му се разсърдих тогава. Направиха го тоя номер, само че в последна сметка всеки си преценя по какъв начин да му продължи кариерата. Но, ето, че рано или късно се връща. Въпреки че няма нито един мач за Левски в първия тим. Дано да е жив и здрав. Той може да помогне. Особено на позицията зад нападателя. Нарисувано си е за там, откакто Кръстев се прибере в Ман Сити.

Имайте поради, че шампионата ни е много едва. След като един тим като Царско село с тези събрани момчета от плажове и планини прави еднакъв на ЦСКА и Лудогорец... После бие две пъти Пирин. 100% съм сигурен, че не са правили и грам подготовка, а треньорът им вее косите като този арменеца... Как му беше името?

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР