Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионска титла

...
Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионска титла
Коментари Харесай

Емил Велев: Грешката в Левски не е заради Живко Миланов! Почваме Арда от тунела и ги отнасяме 3:0…

Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионска купа – напролет на 2009 година. От известно време е треньор на Левски, само че от град Лом. Потърсихме го и по двете тематики – протичащото се в неговия сегашен тим и някогашния му отбор на „ Герена “.

Ето какво сподели Емил Велев пред:

-Господин Велев, два мача за Левски и две загуби – първата посред Герена от Славия и втората от Ботев Враца, тим, формиран от много млади и по-непопулярни момчета.

-Хубавото е, че в Левски играят единствено млади футболисти, от които множеството българи. Има един Бари, в този момент докараха и кипърски национал. Мисля, че това е пътят – да се изтърпи този интервал на адаптиране на по-младите, тъй като няма различен метод.

-Според вас какъв е казусът с изключение на сложното финансово състояние – липса на мотивация, липса на опит, напрежение и вдървеност, които гипсират играчите във всеки идващ мач…

-Като минал през Левски, не може да минеш без този интервал. В Левски постоянно се играе напрегнат, каквото и да е – дали за първото място, или както е в този момент – преди всеки мач, дали няма отново да сгрешиш. Напрежение постоянно има, отговорността е огромна, гледат те доста хора. Най-голямата фенска маса е на Левски, последователите са взискателни, желаят да виждат атакуващ Левски, който побеждава непрекъснато. Тези неща футболистите би трябвало да ги схванат. Ние постоянно сме излизали с пределна мотивация, все едно летиш, тъй като осъзнаваш за какъв клуб играеш. Ако футболистите се сгъват при всяка загуба, нещата не са добре.

-Коментарът ви за привличането на Георги Миланов, завръщането на Иван Горанов и оставането на Николай Михайлов. Те би трябвало да придадат по-сериозен опит на Левски?

-Иван Горанов си беше капитан на Левски, тъй че нещата не са му непознати. За Георги Миланов – година и половина не е играл, нека по-бързо да навлезе в нещата. Но при него обстановката е, че хем би трябвало да прави подготовка, хем да стартира да играе мачове. А натоварванията в мачовете са в пъти по-големи от тренировките. При Николай Михайлов мисля, че единственият проблем беше с килограмите и в този момент всичко е наред.

-Стигаме и до треньора Живко Миланов. След неприятния старт много хора са на мнение, че би трябвало по най-бърз метод да се откри умел експерт и Живко Миланов да продължи да натрупа опит около него. И незабавно се появи вашето име на хоризонта…

-Мисля, че цялата тази неизясненост в клуба наруши подготовката. Тук е разковничето съгласно мен. Не мисля, че грешката е в Живко. Той не един и два пъти в интервютата споделя, че цялостната конюнктура въздейства върху играчите и съблекалнята и няма по какъв начин да не е по този начин. Сега задачата е тези футболисти да заиграаят по-отборно и групово, само че по тази причина би трябвало време.
Що се отнася до моето име – всякога, когато в Левски стане мъчно и излизам на хоризонта. Винаги има положително настроени и отрицателно, само че сега си имам тим.

-Продължава ли да се лута Левски изключително в спортно-технически аспект. Продължаваме да разясняваме, че като че ли липсва състезателен човек, който най-малко да оказва помощ с тази материя на Герена, тъй като се вижда, че с изключение на Наско Сираков няма други.

-Да, това е тематика, по която считам, че би трябвало да има хора към него, с цел да се занимават с нещата. Той като е самичък какво може да направи?! Може би му липсва състезателен човек, който да отнеме най-малко една част от товара. Защото сега Сираков е самичък, Баждеков се занимава с финансите и това е. И Живко Миланов тренира тима.

-Къде смятате, че ще финишира Левски този сезон? Следващите мачове са с Арда, Царско село, посещение на Ботев Пловдив – като че ли няма елементарен дуел за сините изключително, когато са в такова състояние.

-Много е рано да предвиждам. Арда?! Започваме ги от тунела и ги отнасяме с 3:0… Да, аз в случай че бях по този начин щях да кажа на играчите. Трябва малко повечко самочувствие въпреки всичко.

-След повече от две години пауза, в които не бяхте треньор, трансформирал ли се е с нещо футбола, който гледате и който заварихте по терените във Втора лига?

-Мисля, че е останал на същото равнище съгласно моите към този момент двумесечни наблюдения. Виждам доста по-малко надарени футболисти, само че естествено за това би трябвало много да се тренира – да забележим фрагменти, които ще заловен окото. Увеличи се групата на 20 тима. Не знам дали е верният вид, само че щом са го създали, ще го играем. Какво е положението на тимовете – вие сами виждате, тъй като има тимове, които мъчно ще преживеят и ще изкарат първия сезон, да не приказваме за пролетния.

-Докъде ще стигнете с Левски Лом, какво желаете да постигнете с този тим?

-Има сериозна организация, има избран бюджет, който не желаеме да надхвърляме, по тази причина и избираме деликатно играчите, които привличаме. В момента сме с не доста сериозна група футболисти от 21-22 души дружно с вратарите. Основното ядро от предишния сезон си е тук. Изключение прави Мариян Огнянов, който самичък пожела да напусне. Бяха привлечени 3-4 класни футболисти, които ще покачат равнището. Целта пред Левски Лом е да се стабилизира в професионалния футбол, което значи да се построи стабилен тим, който да играе порядъчен и добър футбол.

-Сам споменахте Мариян Огнянов. Защо си потегли от тима?

-Това би трябвало да го питате него, пожела самичък да напусне. Дойде и ми сподели – бате Емо, мисля повече да не оставам в тима. Аз му споделих – Марияне, одобрявам желанието ти. Единственото, което ми загатна предходните седмици беше, че в Лом не е трябвало да идват чужденци. И аз му споделих, че той е играл с доста чужденци във всички тимове и не виждам, че това е причина да бъде афектиран на управлението. Едва ли не тимът като е влезнал от Трета във Втора лига, същите хора трябвало да бъдат и във Втора лига. Нали концепцията е да се търси развиване. Плюс това – отношението на управлението към него е било съвършено през всички години. Президентът Гаврил Гаврилов, кметът на града – всички се отнасяха с доста огромно почитание към Мариян Огнянов и постоянно каквото е имало, са му помагали. Но считам, че не е нужно повече да разясняваме този случай.

-Има клубове в Първа лига, които имат проблеми с базата, да не приказваме за тези от Втора лига. Каква е обстановката в Лом?

-За няма и 8 месеца е направено толкоз доста на този стадион, който получи лиценз без проблеми. Говорим за трева, съблекални, зони за почитателите и за домакини, и за посетители. В момента се строи един минихотел до главната постройка, който ще бъде на наше разположение.

-Срещате ли усложнение по отношение на селекцията?

-Да, в действителност към Лом няма доста български футболисти, които да бъдат привлечени – съвсем всички са от други краища на страната. Има много от София, има един-двама от Монтана и двама от Лом, тъй като занапред се развива и академията. Но това е още един мотив за горделивост и миг, в който би трябвало да бъдат поздравени управлението и общината – че желаят да създадат нещо в града и да развиват футбола измежду младите. Знаете, че самият район с годините е обезлюден – едно е да търсим футболисти тук, напълно друго е и вие го виждате да се търсят играчи за Марица Пловдив например… И точно това е една от аргументите да прибягваме и към чужденци, които желая дебело да подчертая, че са по-евтини от българските футболисти, които считат, че са в пъти по-добри от задграничните си сътрудници. Всички чужденци са свободни сътрудници, докарани са да бъдат следени и е преценено, че могат да ни оказват помощ. Естествено, ще им отнеме интервал за акомодация към ситуацията и нашия нрав, връзка с останалите наши момчета. Този развой е малко по-дълъг. Това не става с магическа пръчка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР