Емил Спасов е един от най-големите футболисти, играли в Левски.

...
Емил Спасов е един от най-големите футболисти, играли в Левски.
Коментари Харесай

Емил Спасов: Съперникът на Левски беше по-силен от Осиек, Валур и Спартак

Емил Спасов е един от най-големите футболисти, играли в Левски. На второ място в историята на клуба по изиграни мачове - 415 и със 110 гола за състезание, купа и евротурнири. Той е първенец с Левски 6 пъти (1974, 1977, 1979, 1984, 1985, 1988), притежател на купата на България 5 пъти (1976, 1977, 1979, 1982 1984). Голмайстор на " А " група 1984 година с 19 гола. Шампион и притежател на купата на Кипър с Омония (1989). Има 16 мача и 3 гола за националния тим. Емил Спасов даде обстойно изявление за уеб страницата bookmaker-ratings.bg.
 Левски записа следващ антирекорд, Тричковски се подреди до Ван Бастен
-Господин Спасов, какво се случи с Левски против кипърския АЕК (Ларнака)?
-Вижте, разликата сред футбола в Кипър през 80-те години и в този момент е извънредно сериозна. Ние тогава ги учехме на футбол, в този момент те могат нас да ни учат. Видяхте в състава на АЕК (Ларнака), че имаше 7 испанци, а в цялата група имаше единствено трима кипърци, които не помирисват терен. Тогава какво общо има този тим с кипърския футбол?! Нека не се заблуждаваме, АЕК е много порядъчен тим - несъмнено, не някакво чудовище, само че съгласно мен, тъй като гледах всички мачове досега на българските тимове в Европа, беше най-силният противник. По-силен и от Титоград, и от Осиек - изрично. Както и от Спартак (Търнава) и от Валур, с който игра Лудогорец. А в това време Левски не беше подготвен за този мач. Само допреди 20-25 дни нашият отбор беше на подготовка с 12 футболисти... Да не приказваме, че в отбрана нямаме нито една запаса. Няма по какъв начин да се реализиран триумфи в Европа с неопитен кадрово състав. Искам и друго да кажа - с изключение на Каргас, няма нито един чист бранител от вчерашния състав. Ивайло Найденов е прелестен халф, Нуно Рейш - също - вътрешен полузащитник, Горанов - е някогашно ляво крило. Хубчев се опита, защото резултатът бе прекомерно отрицателен от първия мач, да бъде по-активен, да упражни преса в противниковата половина, да изнесе отбраната, само че не се получи. Просто тимът не е подготвен.

-Когато говорите за отбраната на Левски, видяхте при един от головете на АЕК (Ларнака), по какъв начин след балонно центриране, топката прелетя над всички играчи, македонецът бе на задната греда и осъществя без проблеми...
-Казвам ви още веднъж - една къща се гради от основите. Като нямаш вратар и отбрана, нищо не става. За да се комплектова една защитна линия е нужна доста работа. Сега в тази зона играят футболисти, които не знаят по какъв начин да застанат вярно при статични положения. Не можем да чакаме повече от тях.

-Защо тогава не бяха привлечени бранители?
-Това към този момент би трябвало да питате новото управление, само че ние имаме потребност от футболисти на всички постове. За страдание един от най-хубавите ни футболисти - Давиде Мариани, които се разигра, беше продаден. И мисля, че няма по какъв начин да го задържиш в подобен миг. Не може да го спреш, когато му дават в пъти повече пари на друго място. А и не може да му вдигнеш заплатата и да взима 50 хиляди евро! Какво става тогава в съблекалнята!? Целта на всички чужденци, които идват тук, е ясна - да се изявят в ЦСКА, Левски или Лудогорец, след това някой да ги купи и да им даде по-висока заплата и това е.

-Как ще коментирате лятната селекция досега? Петър Хубчев много постоянно приказва по този въпрос.
-Петьо започва безапелационно в шампионата, направи хубави мачове и против Ружомберок. Дали всичко това беше плод, че момчетата се хвърлиха на най-много или, че имаха и малко шанс, само че бях прелестно впечатлен. Аз познавам работата му, той е извънреден експерт. Обаче... Хубчев няма избор сега, това е, с което разполага. Ръководството освободи 12-13 футболисти, а последните двама-трима нови ги взеха в последната една седмица. Няма по какъв начин да се получи сплав в тима, като правиш покупки на парче. Между другото това е наклонност в Левски, откогато Мъри и Наско си потеглиха. За тези 10-12 години са минали над 100 души през Герена. Ние на всеки 6 месеца вършим по 5-10 промени! Това е немислимо. Е, няма по какъв начин по този начин да се получи тим. Друг е въпросът какви футболисти се взимат и дали са качествени. Все отново има хора, които се занимават с тези въпроси. Но не мога да си обясня по какъв начин в Берое, Локо Пд или Ботев Пловдив, взимат чужденци, които пасват идеално, а ние не можем да намерим нито един.

-Тук може да ви отвръщат, че въпреки всичко напоследък има и не неприятни попадения - Обертан, Паулиньо, Мариани.
-Обертан, като се изключи че взимаше доста пари, дано си го кажем почтено - за цялото това време какъв брой гола вкара, че не се сещам? Все отново играе нападателен полузащитник. Извинявайте, доста, само че.... 3-4 гола за сезон и половина. Станислав Костов вкара 20 гола предишния сезон, тъй че сигурно има по-голям принос за успехите на Левски. Някой може да ми се разсърди, само че съгласно мен Обертан не е приключен футболист. Играл съм нападател и мисля, че мога да преценява. Не може от 10 удара, веднъж да уцели вратата. Така няма по какъв начин да стане.

-Доста хора след загубата от АЕК (Ларнака) разясняват играта на Райнов. Не за друго, а тъй като дълго време бе мечтан да бъде притеглен в Левски.
-Честно да ви кажа, и мен не ме впечатлява изключително. Аз чаках повече от него, само че за жалост се видя и през вчерашния ден. Желанието му е огромно, пробва се - не знам дали се тормози, само че не е това, което чаках.

-Вашето наблюдаване от новия състезателен шеф Ивайло Петков? Сякаш остава в сянка към този миг.
-Нямам никакво усещане от работата му, познавам го само като футболист. Той е от напълно скоро в Левски, а и пък не искам да приказвам. Явно клубът разчита да взима фрагменти, които са надалеч от Левски, хора, които не са играли - очевидно такива правила имат всички управления в последните години. Не е загадка, че има хора, които са дали живота си за този клуб - не имам предвид себе си, и които могат да оказват помощ. Например Наско Сираков, Станимир Стоилов...

-Долавям горест в изявлението ви по тази тематика?!
-Обидно ми е, тъй като съм израснал на този стадион и упражнявам от 10-годишна възраст. Аз съм един от дребното, които съм от детенце в Левски, след това имам над 500 мача, на 6 място съм по голове... вие всичко това го знаете. Болно ми е, че никой след 2004 година - до тогава бях шеф на школата, не ме е питал и не ме е търсил. Вече 14 години съм в БФС и извършвам скаутска активност. Нито един път от Левски не се обадиха да ме питат нещо - за съвет, за някой футболист или за нещо друго. Не споделям нищо на никого, в никакъв случай не съм се молил, няма и да се апелирам, само че го споделям, тъй като кой ли не мина през клуба през това време. Болно ми е не поради друго, а поради това, че тимът не върви. Всички ме стопират по улицата и ми приказват за Левски - болно им е на хората. Ама по какъв начин, за какво не вървим, станахме за смях... И на мен ми е болно, само че какво да създадем?! Знаете пък обаче и какво е ситуацията в клуба - имаше рецесия, излиза се мъчно от нея, желае се време. Аз не упреквам никого, знам, че е мъчно, даже извънредно мъчно да се работи в Левски, само че би трябвало по някакъв метод да се излезе от рецесията.

-Какво щеше да се случи, в случай че по ваше време бяхте изгубили с общ резултат 0:7 от кипърски тим?
-И ние сме губили, само че тогава отново ви споделям - кипърските тимове не бяха това, което са в този момент. Нито пък турските. Да, ние паднахме от АЗ Алкмаар с 0:5, само че тогава те бяха втори след Аякс и имаха много сериозен тим. Друго обаче се сещам - бях на 19 години и играхме с турския Ескишехирспор за Купата на УЕФА. Бихме ги два пъти, а аз в двата мача вкарах 4 гола. На 19 години! Сега може ли някой да се похвали с такова нещо? Нищо, че турският тим тогава не беше гранд. После обаче отстранихме Дуисбург, след това и Аякс и стигнахме 1/4-финала с Барселона, на който вкарах един от головете при успеха с 5:4 в София.

-Вие самичък се върнахте в спомените, а единствено преди няколко дни се простихме с Васил Методиев-Шпайдела. Какво помните от него?
-За мен той беше един от най-големите треньори за всички времена в България. И бе отпред на един от най-хубавите тимове на Левски. Само малшанс и пропусната от мен дузпа ни попречи да играем четвъртфинал за КЕШ, а по-късно за какво не и полуфинал. Но тогава имаше и странични фактори - неистини от страна на управлението за награди, това всичко ни демотивира и не играхме на равнище. Наско Сираков хубаво сподели - не използвахме до дъно потенциала на Васил Методиев, не се допитвахме до него, не искахме препоръки... А той можеше доста да помогне.

-Всички приказват за прословутата му дисциплинираност.
-Аз също имах проблеми от това естество. В един миг си беше втълпил, че желая да го променям. После нещата като потръгнаха и аз бях един от най-добре представящите се футболисти, ме повика и сподели: " Извинявай, бях измамен от всякакви хора, излъгаха ме! "

-Поддържахте ли връзка с него в последните години?
-В последните - не. Но преди този момент се виждахме, ходехме си на посетители много постоянно. Трябва да е било някъде 2000-2002 година, в интервал, в който Левски беше мощен и печелеше трофеи. Един път Шпайдела ми сподели - Емиле, Емиле... Като ги виждам тия футболисти в този момент по какъв начин упражняват, взех решение да си извадя бележниците от едно време. Намерих ги в един кашон. Гледам какво сте упражнявали, какво сте правили през седмицата и така нататък Абе, Емо по какъв начин не сте ме пребили някъде!? И аз му отговорих - малко ви оставаше (смее се). Наистина при него имаше доста тичане, доста натоварвания. Тогава залитахме по съветската система, следяхме какво прави Лобановски. Аз му споделих на Шпайдела - в случай че ти в този момент поставиш това нещо като проект на футболистите, считай, че всички ще се откажат на секундата.

Говорили сме си доста на тази тематика. Ние обаче бяхме възпитани в друго потомство - потомство, което извършва, слуша, не се противи. Докато в този момент главният фактор, който движи футболистите, са парите и някои други нещица, които нямат нищо общо с футбола за жалост. Кога някой от нас ще отиде и ще има проблем в заведение или ще стане скандал? Такива случаи се брояха на пръстите на едната ръка. Сега всички желаят да са известни, да имат гаджета плеймейтки и това е.

-Къде е казусът, какво не се получава, вие сте задоволително умел във футбола, работите и с подрастващи?
-Точно, тъй като имам наблюдения от много години с подрастващите ще ви кажа какво се случва. Възрастовата граница внезапно понижава - преди на 15-16 към този момент не им се тренираше, а в този момент слезе на 13-14 години. Не желаят, просто не желаят - нямат предпочитание. Веднъж ги събрах и им приказвах като татко. Попитах ги да ми кажат една специалност, в която на 19 години с качествата си, можеш да станеш милионер. Всички мълчат, единствено един сподели - футболист! Питам ги - за какво не желаете? Няма по какъв начин да се получи с четири тренировки в седмицата. Дадох им образец Роналдо, вижте какво тяло има. Нима няма пари?! Има, само че всеки ден той желае да е по-добър от през вчерашния ден, желае да печели. Погледнете по какъв начин играе в този момент, все едно е преди 20 години. Това е огромната разлика.

-Сравняваме се със сърбите, които не престават да създават гении и да ги продават за милиони?
-Благодаря, че отворихте тази тематика. През годините в БФС постоянно се срещахме и говорехме със сръбски сътрудници треньори. Питаме ги - по какъв начин се справяте с дисциплината - ние не съумяваме. И те - наказваш един, наказваш и гониш втори. Да забележим останалите дали няма да се стараят. И аз му споделих на сътрудника - да, но по този начин ще останем без футболисти. И той ми отвърна - нещо сте сбъркали системата. Питах го по какъв начин се оправят с родителите, които в България се месят непрекъснато. И той - родители?! Няма такива работи. При нас те са надалеч от тренировките и базите. Те нямат работа на тренировките. И по този начин може да приказваме до на следващия ден. Въпросът е в желанието и в манталитета. Но и вие публицистите имате виновност. Излезе някой с два гола и вие го пишете, че е звезда! А в чужбина да виждате някой българин да играе някъде в по-силен тим? От тук идва и казусът, че в случай че има двама-трима по-талантливи, напишат две публикации за тях и край - не може да приказваш с тях. Вече си мислят, че са Роналдо и са за Реал Мадрид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР