Емил Кошлуков: „Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че искате

...
Емил Кошлуков: „Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че искате
Коментари Харесай

Ако целта е убийството на БНТ, нека го кажат

Емил Кошлуков: „ Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че желаете да кажете нещо по тематиката, която коментирахме с Шаренкова и Горан Благоев? "

Волен Сидеров: „ Кой е тоя Горан Благоев?”

Така стартира един от известните в последните дни разговори от телевизионния ефир. При уточнението, че Благоев е водещ на предаването “Вяра и общество”, следва репликата на Сидеров: “Сериозно? Все още ли?”. И освен това - ръководещият политик упрекна журналиста, че “отдавна манипулира българското общество”, назова го “агент на соросоидните общества” и заключи, че “такива хора са нездравословни за българското общество”.

Това е най-новата обществена офанзива против Българската национална телевизия, която в последните месеци е подложена на политически напън - от вътрешната страна и извън. Засега публицистите в Българска национална телевизия към момента намират сили да реагират против похищенията, само че ползата към тематиката не е необятен, а отбраната от страна на обособени представители на гражданското общество е съвсем незабележима. Като прибавим и политическата толерантност към този напън, прогнозата за Българска национална телевизия не е по никакъв начин добра.

Мракобесие от екрана

Какво може да значат думите на Сидеров? Когато са произнесени от ръководител на парламентарна група от ръководещото болшинство, посланието е пределно ясно: “Махнете го този, че не ме кефи!”. Посочването на врага с пръст бе наложено от партийната телевизия на “Атака” - “Алфа” от години произнася присъди и показва “враговете” на Сидеров. Но в случай че от екрана на една кабеларка това е просто тирада на омразата, от екрана на Българска национална телевизия е брутална проява на мракобесие.

Този път управлението и публицистите на националната телевизия реагираха: “Поведението на Сидеров е неприемлива, нападателна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се пробва да кадрува в националната социална телевизия”. В Народното събрание обаче никой не се впечатли от държанието на Сидеров - откритото писмо на Горан Благоев до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева остана без отговор. Журналистът прикани националните избраници да се разграничат от държанието на техния сътрудник “по безапелационен и допустим за парламентаризма ни начин”. Но нищо не последва.

Натиск и от вътрешната страна, и извън

Има още един значим подробност: Сидеров организира диалог на “ти” с водещия и програмен шеф на БНТ1 Емил Кошлуков, който има в биографията си и стаж като началник на “Алфа”. Така посланието звучи още по-зловещо: “Ние сме си тим, в този момент ще ви разкажем играта”. Атаката на Сидеров идва в разгара на разправата с екипа на предаването “Денят стартира с култура”, упрекнат от Кошлуков, че демонстрира политически пристрастия и че има невисок рейтинг. Журналистите упрекнаха в декларация началника си в “намеса в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани”. Наложи се генералният шеф да се намесва като примирител. И когато продуцентката на предаването Весела Петрова застана един до друг с протестиращите против цензурата в Българска национална телевизия, тя се оказа отвън предаването. Протестираш против цензурата - изчезваш. Ако протестираш в поддръжка на цензурата, евентуално оставаш...

Последвалият мониторинг на Съвета за електронни медии (СЕМ) заключи, че предаването “обхваща оптимално огромен набор от тематики и посетители и е в унисон с публичната си задача и правилата на плурализма”. Алтернативен мониторинг от члена на Съвет за електронни медии Иво Атанасов, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, стигна обаче до извода, че “в "Денят стартира с просвета " се пазят политически тези, напълно дясноориентирано е и в това отношение има политически дисбаланс”. Не е известно по какви критерии се стига до този извод, само че обвиняването е налице, а чувството е за институционален произвол. Натиск има и от вътрешната страна, и извън.

В това време всяка вечер Българска национална телевизия излъчва реклама, че “Стани богат” се завръща и ще се излъчва по националната телевизия. Тъй като шоуто е извънредно известно, рейтингът на Българска национална телевизия евентуално ще се увеличи. Това щеше да е прелестно, в случай че публичната телевизия оферираше композиция от рейтингово развлечение и качествена, самостоятелна журналистика. Когато обаче публицистите са подложени на безнаказан и показателен напън, тогава остава единствено шоуто. А не това е публичната функционалност на Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР