Емил Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за генерален

...
Емил Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за генерален
Коментари Харесай

Журналисти настояват СЕМ да пореже Емил Кошлуков

Емил Кошлуков да не бъде допускан до състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Това желаеха в отворено писмо до Съвета за електронни медии някогашни публицисти, водещи и продуценти от Българска национална телевизия.

Мотивът за действието им е " уронване престижа на публичната телевизия, политически зависимости и корист с власт ". Писмото е подписано от групата " Да върнем Българска национална телевизия на обществото ", в която влизат публицисти и продуценти, уволнени по време на мандата на Кошлуков. Сред тях са Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и други

Емил Кошлуков подаде документите си за присъединяване в състезанието, с цел да се състезава за втори мандат отпред на Българска национална телевизия. Останалите претенденти са Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, преподавателката по публицистика Светлана Божилова, юристката Ирина Величкова и Красимир Ангелов, сътрудник на Българска национална телевизия в Кърджали.

Писмото, в което групата показва 13 критерия за избор на новия общоприет шеф, е пратено още до президента Румен Радев, парламентарната комисия по културата и медиите и до министъра на културата.

Критериите, на които би трябвало да дава отговор бъдещият началник на Българска национална телевизия съгласно групата, са:

1. Да е уважавано име в професионалната общественост и да има осъществени телевизионни планове, свързани с публичната задача на малкия екран, като доказателство, че мениджърските му качества са в сходство с бъдещата му служба на общоприет шеф на Българска национална телевизия.

2. Да има идея – идейна и структурна, в която да са ясно написани съответните стадии на реализация по време на мандата, критериите, които ще се съблюдават при осъществяване на заложените промени, както и финансовите параметри, които подсигуряват осъществяването й.

3. Да има в управническата си идея заложени хрумвания за развиване или преструктуриране на каналите в групата на Българска национална телевизия – устременост, специфичност, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да уточни авторски или лицензионни публични формати, излъчвания и планове, които да илюстрират пълноценно желанията му за развиване на Българска национална телевизия.

5. Да показа идея, с която да подсигурява развиването на публичната медия в поддръжка на демократичното и европейско развиване на България.

6. Кандидатите не би трябвало да имат в професионалната си биография обстоятелства, които свидетелстват за практикуване на цензура, ограничение на свободата на словото и напън върху правото на журналистическо мнение и изложение, когато то е в сходство с разпоредбите на етичния кодекс на българските медии и Българска национална телевизия.

7. Да не е бил създател и водач на политически обединения и партии, да пази правилото на равна раздалеченост от тях и да е потвърдил, че пази салдото на отзиви и гледни точки в публицистичните излъчвания и новините на публичната телевизия.

8. Да не е имал професионална обязаност с олигархически структури и финансова взаимозависимост от тях.

9. Да не е взел участие в ръководството и организационните структури на банкрутирали медии, били благосъстоятелност на олигархични кръгове.

10. Да не е бил помощник на комунистическите секрети служби.

11. Да има висше обучение (магистратура) по публицистика, политически науки, лингвистика, стопанска система или право или друга близка до медиите компетентност.

12. Да е управлявал екипи и взел участие в производството и основаването на телевизионна продукция, да познава процеса на основаване на телевизия освен на доктрина, а и на процедура.

13. Да не е бил обект на сериозните отчети на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.

До 15 юни Съвет за електронни медии би трябвало да реши по документи кои от претендентите ще бъдат позволени до идващия стадий в състезанието. Изслушването им ще бъде на 27 и 28 юни, а изборът ще е на 29 юни
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР