Емил Гърнев е генерален мениджър за Renault и Dacia в

...
Емил Гърнев е генерален мениджър за Renault и Dacia в
Коментари Харесай

Емил Гърнев: Има най-малко 4 причини за поскъпването на авто...

Емил Гърнев е общоприет управител за Renault и Dacia в България. Той е част от Рено Нисан България от 2008 година, когато е назначен за управител " Продажби и дилърска мрежа ". Има над 15 години опит в автомобилния бизнес - през 2001 година става управител продажби в Unitrade-X, формален вносител на марката Volkswagen по това време, а от 2006 година заема същата позиция в Scania България. Завършил е електроника в Техническия университет в София.

- Г-н Гърнев, през септември автомобилният пазар се сви с 20% както по света, по този начин и у нас. Как преминавате през тази рецесия?

- Както множеството сътрудници от сектора изпитваме известни усложнения поради рецесията с съставни елементи, само че всички звена в компанията работят, с цел да минимизират този резултат. Оставяме резултатите ни сами да приказват за нашите старания - марката Dacia резервира водачеството си на българския пазар с безапелационна преднина, а Renault затвърждава позицията си в топ 3, поддържайки минимална разлика с втората марка в класацията.

- Ще се вдигнат ли цените на новите коли поради нарасналото търсене?

- Флуктуацията на цените на суровините и силата се отразяват на производството във всички браншове. Въвеждането на по-екологични мотори, отговарящи на стандарта Euro6d-Full, както и на пасивни и дейни системи за сигурност за реализиране на по-висока сигурност на всички участници в придвижването, също са основни фактори в смяната на цените. В задачите и на двете ни марки е да предложим най-хубавото съответствие цена-качество на пазара.

- Кризата с микрочипове за автомобилната промишленост не е ли притеснителна и в подтекста на зелената договорка и екологията?

- В подтекста на рецесията главен приоритет за марката Renault остава одобряването на гамата хибридни и plug-in хибридни коли E-TECH, а за марката Dacia - триумфът на двугоривното (пропан-бутан и бензин) предложение ECO-G, налично за всички модели в гамата. Опазването на околната среда, постигането на най-зеления микс на европейския пазар през 2025 година за марката Renault и въглероден неутралитет в Европа през 2040 година остават съществени цели за Renault Group и през днешния ден.

Развитието на рецесията е в ръцете на специалисти отвън автомобилния отрасъл. Имаме подготвеност да реагираме на всяка смяна в обстановката, която настъпи, с цел да подсигуряваме оптимално покритие за всички наши марки и модели.

- От години приказваме за все по-належащото възобновяване на автопарка у нас, защото към 70% от българите карат над 15-годишни коли. С дефицита на нови коли няма ли това възобновяване да остане мираж още дълго време?

- Проблемите с дефицита на съставни елементи лимитират незабавните количества на нови коли, само че доста от нашите клиенти, уверени в своя избор на модел, избират да изчакат доставката. За други по-подходящи са предложенията ни от програмата за сертифицирани използвани коли Renault Selection, където също отчитаме положителни резултати. За страдание, регистрациите на коли над 15 година към септември 2021 година са с над 1000% по-високи от тези на коли до 5 година и с над 400% по-високи от тези на нови коли. Без регулаторна рамка за извънредно остарелите коли, които се внасят от Западна Европа, тези процентни разлики ще не престават да бъдат високи.

- Търговци настояват, че сега клиенти чакат за нова кола от 3 до 6 месеца. Вашата компания регистрира ли огромни закъснения в доставките?

- Отговорът на този въпрос постоянно е зависел от доста неща - мечтаният автомобил участва ли на склад, по кое време може да влезе в индустриалния проект на съответния цех и какво е физическото време, с цел да бъде превозен.

Моделите от гамата на Renault и Dacia, които се оферират у нас, се създават в 12 завода в Европа, Азия и Африка. Разликата единствено в периода на доставка на модел, който се създава в Румъния, и подобен, който се създава в Източна Азия, е 2 месеца. При един уравновесен пазар тези разлики се размиват, само че в сегашната предизвикателна обстановка и с високия интерес към новите Arkana и Spring в цяла Европа клиентите имат стеснен избор от налични коли и се постанова да изчакат софтуерното време за произвеждане и доставка на своите поръчки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР