Еми Маринова Снимка: фейсбукЕми Маринова, фейсбукВ къщи живеят украински майки

...
Еми Маринова Снимка: фейсбукЕми Маринова, фейсбукВ къщи живеят украински майки
Коментари Харесай

За украинските майки…

  Еми Маринова Снимка: фейсбук
Еми Маринова, фейсбук

В къщи живеят украински майки и те наподобяват по този начин. От два месеца непрекъснато срещам украински майки – страдат, опасяват се за мъжете си, за околните в Украйна, плачат, тревожат се, треперят от ужас…

Но нито една не наподобява на оня Смийгъл, на чудовището, което сякаш изобразявало тъгата им. Защото те са красиви – мощни, слаби, обезверени или борещи се, всички те са красиви и не заслужават сходна насмешка.

Каквото и да е желал да ни каже създателят с творбата си (а тя е основана преди години и няма общо с актуалните събития), колкото и положителни планове да има, това не може да е обликът на украинките през днешния ден. Няма по какъв начин да е по-далече от истината!
Замислих се по какъв начин бих изобразила аз тъгата и силата на украинската майка. И мисля, че и тъгата, и силата им се виждат най-ярко точно в усмивките им.
  Снимка: Еми Маринова/фейсбук
– – –
  Виктория Георгиева Снимка: фейсбук
Виктория Георгиева, фейсбук

Допреди дни пейзажът беше загрозяван единствено от МОЧА, в този момент компания ще му прави и скулптурата „Викът на украинската майка“, чийто тип припомня повече недъгав персонаж от филм на ужасите.

Но не може да му се отхвърли на създателя на това умопомрачително създание – намерил е метод да се възползва от обстановката, с цел да продаде творбата си, основана не поради войната. Какъв по-удобен миг да се чуе името му. Добре, че облече творението си в политически шаблон, с цел да го пласира.





– – –

Вчера миниатюрата на Неделчо Костадинов алегорично беше сложена против паметника на Съветската войска в София. Идеята е на Георги Стоев-Джеки и Христо Илиев-Чарли в памет на починалия им непосредствен другар и сътрудник Георги Пенков-Джони.

Проф. Георги Лозанов означи, че през последните дни е прочел в обществените мрежи редица разногласия за художествените достолепия на скулптурата на Костадинов. По този мотив той сподели, че творбата му не е “художествен факт, който би трябвало да бъде толкоз естетически обсъждан – това е един концептуален жест на това да се подсетят хората, изключително тези, които са склонни да го не помнят, че там, където влезе руски режим, индивидът става жертва ”.

“Жертвите носят страдалчество. Не естетиката на красивото, а естетиката на грозното е тази, която пресъздава страданието ”, заключи Гого Лозанов, представен от „Свободна Европа“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР