Емерсон Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве. То наследи

...
Емерсон Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве. То наследи
Коментари Харесай

Емерсон Мнангагва - Крокодила стана президент на Зимбабве

Емерсон Мнангагва постави клетва като президент на Зимбабве. То наследи властническо управлявалия 37 години Робърт Мугабе на гала на стадиона в Хараре, на която Мугабе не участва.

Пред 60-те хиляди изпълващи мястото той даде обещание да служи на всички жители. Каза още, че се усеща " надълбоко преклонен " да поеме тази роля. Подчерта също, че не не помни многото зимбабвийци, които са помогнали този ден да стане действителност.

75-годишният Мнангава, по прякор Крокодила, който беше изпъден от вицепрезидентския си пост, откакто се възпротиви на опитите брачната половинка на Мугабе - Грейс, са го наследи на президентския пост, изрази почитта си към сваления с анемичен прелом 93-годишен Мугабе. Нарече го " татко, ментор, приятел и мой водач " и беше приветстван от множеството.

Мугабе си отиде трагично тази седмица след 37-годишно властническо ръководство. 

Въпреки че Мнангава се посреща с наслада от зимбабвийците, името на някогашния министър на националната сигурност се свързва с някои от най-големите зверства, осъществени от ръководещата партия Zanu-PF, откогато тя пое властта през 1980 година Жертвите на гражданския спор наброяват 20 хиляди души.

В клетвата си през днешния ден той даде обещание да съблюдава конституцията и правата на 16-те милиона поданици на Зимбабве.

По време на 37-годишното ръководство на Мугабе Мнангава също е на властови постове - в партията или държавното управление. Той има 9 деца, прекарал е и 10 години в пандиза поради нахлуване на трен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР